Начало / Икономика / Трудова борса за младежи до 29 години ще се проведе в Плевен

Трудова борса за младежи до 29 години ще се проведе в Плевен

На 5 юли в Плевен ще се проведе младежка трудова борса. Тя е в рамките на програмата „Ново начало – от образование към заетост”, която е насочена към лица до 29 години със средно или висше образование, но без стаж по специалността.

Всички около 150 лица до 29 години, които са регистрирани в Бюрото по труда и отговарят на изискванията на програмата са поканени да участват в трудовата борса, информира Недко Лачев, директор на Бюрото по труда в Плевен. Поканени са да участват и работодатели от всички браншове. „Стремим се да поканим работодатели от всички сектори на икономиката, в които има професионални гимназии в Плевен”, уточни Недко Лачев и допълни, че интересът към програмата е голям както от страна на работодателите, така и от страна на младежите.

Наетите по програмата младежи получават заплата на минималния осигурителен праг за длъжността, на която са назначени и осигуровките за период от шест месеца.

Очакванията са около 80 младежи да започнат тази година работа по програмата. Практиката показва, че голяма част от наетите остават на работа и след изтичане на шесте месеца, подчерта Недко Лачев.

Младежката трудова борса ще се проведе в зала „Плевен” на Областната администрация от 11 часа на 5 юли.

За младежите до 29 години без специалност в началото на септември се очаква да стартира друга програма, по която да преминават обучение. Изискването обаче е работодател да подаде заявка за определен брой специалисти. Младежите ще бъдат обучени и изпратени на работа при този работодател.

Целта на  програмите е да бъдат обхванати всички младежи до 29 години и да получат шанс за професионална реализация, обясни Недко Лачев.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...