Акценти
Начало / Здравеопазване / Само за час 200 изследваха дишането си

Само за час 200 изследваха дишането си

Плевен е един от 500-те центъра в цял свят, в които днес се извършва безплатно измерване на дишането по повод Световния ден на спирометрията. За малко повече от час 200 плевенчани се възползваха от предоставената им възможност и направиха изследването, за да проверят състоянието на белите си дробове. Всеки изследван попълваше и анкета.

Смисълът на тези измервания е да могат хората навреме да открият проблема, ако има такъв, и да предприемат своевременно лечение, обясни доц. д-р Явор Иванов, шеф на Клиниката по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ – Плевен.

Наскоро направено поручване сред 3 000 граждани на Плевен е показало, че 15% от тях имат хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/. Това  е болест, която прогресира във времето  и води до инвалидизация, подчерта доц. Иванов и допълни, че прогнозата е през 2020 г. ХОББ да бъде на трето място по причина за смъртност, което е много тревожна тенденция.

При същото изследване е установено, че 7.5% имат астма, а около 27% имат начеващо белодробно заболяване, което би могло да се развие като ХОББ или астма.

С тази инициатива за безплатна спирометрия, която се прави за пети път в Плевен, специалистите искат да насочат вниманието на всеки един от нас да бъде съпричастен към опазването на околната среда. „Става въпрос за съвсем елементарни неща, като това да държим чисто около нас, за да няма прах, който всички дишаме. Да ползваме автомобилите си само при необходимост, защото този въздух го дишат децата ни”, изтъкна доц. Иванов.

Друг проблем, върху който се обръща внимание по време на прегледите, е вредата от тютюнопушене. Особена тревога буди фактът, че близо 50% от учениците пушат и то още от 12-13-годишни. Както и данните, че пушат предимно момичетата.

„Всичко това ще има много тежки последствия върху сегашното младо поколение, което ще натовари много социалната и финансовата система на държавата след 10-15 години”, изтъкна доц. д-р Явор Иванов.

Ето защо призивът на специалистите е да се вземат мерки още сега, за да се предотврати тази мрачна перспектива.

Безплатните изследвания ще продължат днес до 17 часа на площад „Свобода” в Плевен. Кампанията се провежда от Българското дружество по белодробни болести със съдействие на Клиниката по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ – Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...