Акценти
Начало / Култура / Троянският манастир благотворително отбелязва Сирни Заговезни

Троянският манастир благотворително отбелязва Сирни Заговезни

На 25 и 26 февруари тази година ( събота и неделя ) Православната Църква ще отбележи последните дни преди началото на Великия пост. По повод Сирни Заговезни, които са тази неделя,  братството на Троянския манастир кани на благотворително отбелязване на празника. Той ще премине под наслов: „Простено-прости“.

Празникът ще бъде открит в 12 часа на 25 февруари пред манастира. В 12.30 часа ще е традиционното за празника запалване на огън.  В 13 часа ще започне поздравителен концерт на народния певец Илия Луков с участието на танцови състави от село Черни Осъм  и село Орешак. В програмата са включени още  концерт от православни песнопения, изпълнени от  църковен хор „Общение” при Троянски манастир от 14 часа, и възстановка на традиционния за празника обичай хамкане и други от 15 часа.  В 17 часа в параклиса „св.св. Кирил и Методий“ ще започне  празнично вечерно богослужение.

В неделя в 9 часа ще бъде отслужена  празнична света Литургия в  параклис  „Св. св. Кирил и Методий” . В 12 часа в галерията на манастира ще бъде направена презентация на изделия от манастирската работилница.

С благотворителна цел по време на празника ще се предлагат греяна ракия, топло вино, яйца, халви, мезета и други. Средствата, събрани от продажби и дарения са за реставрация на стенописите в манастирския храм.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...