Акценти
Начало / Култура / Три стойностни концерта ще зарадват плевенчани днес

Три стойностни концерта ще зарадват плевенчани днес

Александър Поелуев

Три стойностни концерта ще зарадват плевенчани днес, 16 май. Събитията са включени в програмата за отбелязване празника на града. Победителят в Световната купа за акордеонисти Александър Поелуев ще бъде солист в концерт на Плевенската филхармония, който ще се състои на нетрадиционно място – в Панорама „Плевенска епопея”, и ще започне в 11 часа. В програмата са включени два концерта за акордеон и оркестър – от А. Пиацола и от Галиано, “Обливион” от Пиацола и солистични пиеси за акордеон.

Александър Поелуев е роден в Ростов на Дон, Русия, на 12 януари 1981 г. Започва да се занимава с музика на 6 години и талантът му е забелязан от най-ранна възраст, а многобройните международни отличия от престижни музикални форуми са доказателство за виртуозните му постижения.

Ива Цветанова

Във втората изява „Децата и песента“ ще чуем младите поп изпълнители Ива Цветанова, Биляна Добрева, Волен Димитров, Маги Лунголова, Исабел Иванова и Йоана Цветанова, които ще пеят вдъхновено и въздействащо.

Четвъртокласничката Ива Цветанова учи в СОУ „Иван Вазов” и стана много популярна след яркото си участие в „Шоуто на Слави”. Ива стигна до финала на конкурса, в който се търсеше сценична партньорка на господин Андреев – малчуганът, който разказва вицове в Шоуто на Дългия. Плевенчанката беше сред четирите най-добри певици и превзе сърцата на безброй зрители пред малкия екран.

Останалите участници в музикалния празник са не по-малко талантливи и повечето са добре познати на плевенската публика. Концертът започва в 19,30 часа в Регионалния исторически музей. При лошо време ще е в Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

роза

Третият музикален празник е непосредствено след втория. Общинската хорова формация „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева ще зарадва публиката с концерта „Песни, с които пораснахме”. Той започва в 20,30 часа на същото място, ако времето позволява. При неблагоприятни условия ще е в Драматичния театър.

Гост-солисти ще са Симеон Маслов и Лариса Гончарова от Ростов на Дон, а солисти от Хоровата формация ще са тенорът Арсен Милев, сопраните Снежана Димитрова, Виолета Боянова и Боряна Бешева и мецосопраното Нора Стефанова.

Ще прозвучат любими песни на няколко поколения, между които „Бяла тишина” на Георги Минчев, „Нашият град” на група „Тангра”, „Една българска роза”, „Девойко, мари хубава”, „Лудо младо”, „Хубава си, моя горо” „Конь” на група „Любе”, „Дорога длинная” и други.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...