Акценти
Начало / Общество / Три социални заведения откриват в Луковит

Три социални заведения откриват в Луковит

Луковит
Три социални заведения откриват в Луковит днес, 17 юли, информират от пресцентъра на Общината. Двата са Центрове за настаняване от семеен тип, а третият – Център за социална рехабилитация и интеграция. Социалните услуги са по проекта „У дома – най доброто за децата“.
На събитието ще присъства Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която ще стане кръстница на двата центъра за настаняване от семеен тип.
На 27 юни 2014 г. 20 деца и младежи от Дома за деца с физически увреждания в Луковит бяха настанени в новоизградените два центъра за настаняване от семеен тип. В следващите няколко дни в центровете пристигнаха децата и младежите и от Домовете за деца с умствена изостаналост в София и с. Видраре.
Община Луковит е първата от селските общини в България, която реализира на практика политиката за деинституционализация на децата в България като предоставя по-качествена грижа, съобразена с индивидуалните потребности на всяко дете и младеж. Проектът на Община Луковит „У дома – най-доброто за децата“ е на обща стойност 412 121,48 лв. и е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. С неговото реализиране общината цели да създаде устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания, които до този момент са били настанени в специализирани институции.
С неговата реализация ще бъдат разкрити два Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), където ще бъдат настанени 24 деца и младежи с увреждания, изведени от институциите, ще има и 4 места за настаняване на деца от общността при спешна нужда. Центърът за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) ще предоставя почасови социални услуги на 30 деца и младежи, и техните семейства.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...