Акценти
Начало / Общество / Балканският благотворителен ултрамаратон пак ще подкреппи кауза на БАЛИЗ

Балканският благотворителен ултрамаратон пак ще подкреппи кауза на БАЛИЗ

маратон

 

Балканският благотворителен ултрамаратон, който набира средства за социални каузи, ще се проведе през месец септември от Букурещ до София и обратно, като ще мине отново през Плевен. Една от каузите е на „Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения“ (БАЛИЗ) – Плевен, която има за цел да осигурени средства за закупуване на рехабилитационни уреди и дидактични материали. С тях ще бъдат оборудвани зали за рехабилитация и за монтесори терапия, необходими за физическото и познавателното развитие на децата, посещаващи Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, поясняват от Сдружението.

Към момента в центъра на площ от 65 кв.м работят 6 специалисти с 35 деца с диагнози аутизъм, детска церебрална парализа, умствена изостаналост и други затруднения на възраст от 3 до 18 г. За да може да обхване повече деца с увреждания, през 2014 г. на Центъра е предоставена по-голяма сграда с площ 270 кв. м.

Предстои извършване на ремонтни дейности на помещенията, за да бъдат пригодени за работа с децата, но са необходими средства за закупуване на специализирано оборудване и материали за зала за рехабилитация и зала за монтесори терапия, които възлизат на над 10 хил. лв., сумата за които може да бъде осигурена само чрез дарителски кампании.

Миналата 2013 година вторият Благотворителен ултрамаратон събра 1 375 евро за каузата на Сдружение БАЛИЗ – осигуряване на хипо- и водна терапия за децата. Това беше каузата с най-много събрани средства в сравнение с останалите 5 български инициативи, за които набираше пари маратонът. През 2012 г. маратонът е осигурил 350 евро за плевенската организация.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...