Акценти
Начало / Общество / Общественият съвет на БЧК реши половината от дарените средства да бъдат разпределени в Добрич

Общественият съвет на БЧК реши половината от дарените средства да бъдат разпределени в Добрич

бчк помощи

Половината от общо събраните 967 944 лв. ще бъдат предоставени на пострадалите от наводненията в Добрич. Това е решението на Националния обществен съвет за управление на финансовите средства, постъпили по кампанията на БЧК за подпомагане на пострадалите от наводненията в Североизточна България, който е заседавал на 15 юли. Това информираха от пресцентъра на БЧК. Членовете на Обществения съвет са разгледали получените справки за конкретните нужди от подпомагане на засегнатите домакинства във Варна, Добрич и Велико Търново.

Националният  обществен съвет обсъди размера на паричната помощ и формата, под която ще бъде предоставена на пострадалите.

Взето е решение за пропорционално разпределение на набраните до момента средства по области. Предвид факта, че най-голям брой пострадали домакинства има в Добрич и съобразено с реалните възможности за справяне с бедствието на общинските и областни администрации в пострадалите райони, Общественият съвет реши разпределението на финансовите средства да бъде следното: за Добрич се определят 50% от средствата; за Варна – 40%;  за Велико Търново – 10%.

Финансовите средства ще се разпределят от сформираните местни обществени съвети на Добрич, Варна и В.Търново, в които участват и представители от регионалните структури на Българския Червен кръст. При разпределянето ще се вземат предвид степента на щетите и анализа на конкретните нужди на всяко домакинство, като с приоритет ще бъдат най-нуждаещите се и социално най-уязвимите хора. За разпределените и раздадени средства на засегнатите от наводнението домакинства ще бъде изготвен поименен отчет. Обществеността ще бъде своевременно информирана за разходването на средствата по кампанията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...