Начало / Култура / Три пъти за година е увеличила приходите си Плевенска филхармония

Три пъти за година е увеличила приходите си Плевенска филхармония

Близо 223 500 лв. са приходите от продадени билети за концерти на Плевенска филхармония през сезон 2015-2016 г., което  е три пъти повече в сравнение със сезон 2014-2015 г. Това съобщи днес пред журналисти директорът на филхармонията Любомир Дяковски, правейки кратък отчет как се движи Плевенска филхармония през двете години откакто е неин директор. Броят на продадените билети е 24 508. За сезона оркестърът е изнесъл 66 концерта, от които 16 образователни и 22 са по време на турнета в страната. За сезон 2014-2015 г. тези показатели са съответно 72 концерта общо, като образователните са 13, а турнетата – 11.

За двата сезона, през които Любомир Дяковски е директор на филхармонията са назначени 16 нови оркестранти и на щат към оркестъра са прехвърлени 28-те бройки, които се водеха на щат към Община Плевен. Така че Плевенска филхармония е нараснала, въпреки опасенията, които се тиражираха, че с моето идване Плевенска филхармония ще се превърне в един летящ оркестър, подчерта Любомир Дяковски. Той изтъкна, че всичко това се случва благодарение доброто отношение на Министерството на културата и финансовата подкрепа на Община Плевен.

За последния сезон субсидията на оркестъра е увеличена на 265 000 лв., срещу 240 000 лв. за предходния сезон – 2014-2015 г. Предстои подписване на договор с Община Плевен, с който ще бъдат регламентирани задълженията на оркестъра към културни прояви, организирани от Общината, обясни Дяковски и допълни, че до този момент нямат проблеми с превеждането в срок на субсидията.

„Основната цел, която съм си поставил като директор, е да запазя финансовата и институционална стабилност на Плевенска филхармония. Затова стремежът ми е да създаваме художествен продукт от различни жанрове, на високо художествено ниво и за различен вид публика”, каза директорът на филхармонията.

Той не скри задоволството си от факта, че се е наложило концертът с диригент Йордан Камджалов да закъснее с половин час, за да могат всички желаещи да си купят билети и да влязат в залата.  „С този концерт на Йордан Камджалов в Плевен  и след това участието на Софийски музикални седмици Плевенска филхармония  отново безапелационни показа своите професионални качества и това беше оценено по достойнство от критиката и  от присъстващите  на концерта колеги музиканти”, изтъкна Дяковски, като допълни, че са получили специални поздравления от председателя на НС Цецка Цачева, която също е била сред публиката.

IMG_2482камджалов-сапаев

През сезона филхармонията реализира и няколко проекта, които са провокация към онази публика, която трудно влиза в концертните зали. Това са концертите с Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Руслан Мъйнов, изброи Дяковски. Специално място той отдели на концерта „Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска”, който беше реализиран  през месец октомври миналата година и прерасна в проект с изнесени 10 концерта в 9 града на страната пред близо 7 000 зрители. „С този проект представихме пред публиката оригиналния вид на тази музика, и то с изпълнителка, която е профилирана в тази област, може би единствена  в България, и е играла в оригинални постановки на Бродуей, които се играят в Германия”, подчерта Любомир Дяковски и акцентира, че изнесените концерти са легитимирали Плевенска филхармония в цялата страна.

„Работата ми с Плевенска филхармония беше съпътствана с много любов. Всеки път виждах с какъв хъс и с какво огромно желание те са на сцената. И всеки един от нас беше щастлив от наградата на публиката. В този проект ние израснахме, обвързахме се още повече с музиката”, допълни Люси Дяковска, която също участваше в пресконференцията.

За новия творчески сезон директорът на Плевенска филхармония си поставя за цел да увеличи бюджета на оркестъра чрез работа. Миналата година е успял да повиши заплатите на оркестрантите, за следващия сезон желанието му е да да купи нови инструменти, а други да даде за ремонт на майстори-лютиери.

При селектирането на програмата и за новия творчески сезон на филхармонията Дяковски декларира, че ще се ръководи от основни текстове, отнасящи се до реформата в областта на културата, които изискват креативност и социална ангажираност на културните институти.

Акцентът в програмата на Плевенска филхаромния през новия творчески сезон ще са Лауреатски дни „Катя Попова”, които ще се проведат от 4 до 11 октомври в Плевен. Предвижда се също продължение и развитие на проекта „Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска”.

IMG_3579концерт люси дяковска

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...