Акценти
Начало / На фокус / Три плевенски училища сред стоте най-добри в страната

Три плевенски училища сред стоте най-добри в страната

Само три средни училища от Плевен попадат в Топ 100 на най-добрите училища в България за 2019, определени на база на средния успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Класацията направиха от вестник „Дневник” на базата на информация от Министерството на образованието  за резултатите от задължителния за всички дванадесетокласници зрелостен изпит по български език и литература.

Сред стоте най-добри средни училища в страната Математическа гимназия „Гео Милев” се нарежда на 33-то място със среден успех 5.14 от матурата по български език и литература. На 88-о място е СУ „Иван Вазов” със среден успех 4.81, а Гимназията с преподаване на чужди езици е 99-та със среден успех 4.77.

За сравнение на първо място в Топ 100 е Немската езикова гимназия в София със среден успех от матурата по български език и литература 5.64. Общо 35 училища от София са в класацията с най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по БЕЛ. Следва Пловдив със седем училища, Варна – с 5, Бургас и Русе – с 4, Велико Търново, Стара Загора и Плевен – с 3.

За съжаление средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература за област Плевен е под средния за страната. За областта средния успех е 3.93, а средният за страната е 4.06 и е най-слабият от 2008 г насам откакто се провеждат матури.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...