Акценти
Начало / Култура / Три концерта и литературни награди днес в Плевен

Три концерта и литературни награди днес в Плевен

IMG_1290 каскада скулптура

Предколедната програма на културните събития в Плевен днес включва три концерта и връчване на литературни награди от национален конкурс.

Първият концерт ще е от 15 часа в Драматичния театър и е специален поздрав за предстоящите празници към възрастните хора в Плевен. Той се организира от Община Плевен и Съюза на пенсионерите в Плевен. На сцената на театъра ще прозвучат изпълнения на  хор „Звъника“, Общински духов оркестър, ученици от НУИ „Панайот Пипков”.  Ще се включат още Северняшкият ансамбъл и клуб за спортни танци „Дъга“ към Военния клуб. Специално участие в концерта ще вземе директорът на Драматичния театър – Илко Иларионов.

От 18 часа, на сцената на зала  „Катя Попова” , е Коледният концерт на съставите от Центъра за работа с деца.

Час по-късно ще започне концертът на Плевенска филхармония със солист пианистка от Южна Корея. На диригентския пулт също е гост-диригент от Южна Корея.

В програмата,  подбрана от диригента Йонг Чил Лий, са включени Петият концерт за пиано и оркестър на Бетовен в изпълнение на Йонг-Им Чой  и Петата симфония на Дворжак.

Концертът е тази вечер от 19  ч. в театър „Иван Радоев“.

В празничната програма днес акцент е връчването на наградите от Петия национален литературен конкурс „Петър Ковачев”. Церемонията ще започне в 13 часа с литературно четене в Арт център – Плевен. Под мотото „Изкупление” ще звучат лириката и белетристиката на Петър Ковачев и живият спомен за него. След което журито, председателствано от проф. дфн Светлозар Игов, ще връчи наградите на  отличените в различните категории, между които за първа година е и тази за „Журналистика/есеистика”. Специален гост на литературното събитие  е писателят Владо Даверов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...