Акценти
Начало / Здравеопазване / Три дни ще правят безплатни изследвания на кръвната захар в УМБАЛ – Плевен

Три дни ще правят безплатни изследвания на кръвната захар в УМБАЛ – Плевен

В три последователни дни – 12, 13 и 14 ноември, в Клиниката по ендокринология  на УМБАЛ – Плевен ще се проведат безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин на пациенти със захарен диабет от града и областта. В изследванията могат да се включат и хора без диабет. Инициативата е в рамките на Дните на отворени врати, които клиниката организира по повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември.

Кампанията се осъществява с подкрепата на изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, д-р Наташа Манева и под патронажа на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

На 12  ноември от 18.30 ч.  в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология, във Втора клинична база, ще бъдат изнесени две публични общообразователни лекции за пациенти на теми: Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен  диабет”   и „Практически насоки в лечението на диабетно болните”. Предвидени са и две практически обучения на 14 ноември на теми: „Диетолечение при захарен диабет. Борба с хипогликемията” и „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения”.

На 13 ноември от 18.30 ч., също в  Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология пред общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще бъдат  изнесени също две лекции  – „Съвременни препоръки за контрол на хипергликемията при захарен диабет тип 2”   и    „Предизвикателството да лекуваш пациенти с втори тип захарен  диабет и затлъстяване”.

Кампанията ще завърши с работна среща на тема „Актуални проблеми в грижите за диабетно болните в Плевенска област”, на 14 ноември от 11.30 часа, в зала № 6 на УМБАЛ – Плевен.

За участие в работната среща са поканени председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, Областният управител Иван Новкиришки, директорът на РЗИ – Плевен д-р Атанас Гарев, директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев, ендокриноози, общопрактикуващи лекари и представители на пациентски организации.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...