Акценти
Начало / Крими / Три години затвор за шофьор, прегазил жена в село Глава

Три години затвор за шофьор, прегазил жена в село Глава

Със своя присъда от 25.11.2016 г., Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимия Методи К. М. за виновен в това, че на 17.02.2016 г. в с. Глава, обл. Плевен, на ул. „Искър“, при управление на МПС – товарен автомобил марка „Мерцедес Спринтер 308Д“, с плевенска регистрация, нарушил правилата за движение – чл. 40 ал. 1 от ЗДвП („Преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или  затруднения за останалите участници в движението“) и чл. 40 ал. 2 от ЗДвП („По време на движението си назад водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато това е невъзможно, той е длъжен да осигури лице, което да му сигнализира за опасности“), като в следствие на това по непредпазливост причинил смъртта на Анелия Р. А. от с. Глава, обл. Плевен (р. 1979г.), като след деянието, направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата.

На основание чл. 343а, ал. 1, б. „б“, вр. с чл. 343 ал. 1 б „в“, предл 1, вр. чл. 342 ал. 1 от НК, чл. 36 и чл. 54 от НК, първоинстанционният съд го осъдил на 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66 ал. 1 отложил условно с изпитателен срок от пет години. На основание чл. 343г. от НК, Методи К. М. е осъден и на лишаване от право на управление на МПС за срок от четири години.

Със същата присъда, ОС-Плевен е оправдал подсъдимия по първоначално повдигнатото му обвинение, според което след извършване на деянието той е избягал от местопроизшествието.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по въззивен протест на Окръжна прокуратура – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...