Акценти
Начало / Икономика / Заради обжалвания препроектирането на трите участъка на АМ „Хемус” може да започне едва в средата на годината

Заради обжалвания препроектирането на трите участъка на АМ „Хемус” може да започне едва в средата на годината

Обединения с участието на „Пътпроект“ и „Рутекс“ ще препроектират трите участъка от магистрала „Хемус“ от Боаза до Плевен, става ясно от решение на Агенцията „Пътна инфраструктура“, публикувано в системата на Агенцията за обществени поръчки, съобщава Инвестор.

Препроектирането се налага, след като предишната поръчка беше прекратена по настояване на тогавашния премиер Бойко Борисов, въпреки че имаше избрани изпълнители и нямаше подадени жалби.

Формалният повод за прекратяването на търговете беше неосигурено финансиране, макар да е ясно, че за магистрала „Хемус“ европейско финансиране няма, а и заем трудно може да бъде осигурен. Така се стигна и до решението за препроектиране на магистралата в този участък с цел намаляване на очакваната цена за строителство.

Участъкът от магистрала „Хемус“ от „Боаза“ до Плевен е разделен на три лота. Първият е от „Боаза“ до Дерманци и е дълъг 14 км. Предвижда се да има 1 тунел с дължина 830 м, 8 селскостопански надлеза, два моста, 7 виадукта и два пътни възела – Боаза и Дерманци.

Вторият участък е от Дерманци до Каленик с дължина малко над 18 км. Предвижда се по него да бъдат изградени 2 тунела, 6 селскостопански надлеза, 5 виадукта и един пътен възел при с. Каленик.

Третият участък е от Каленик до Плевен с дължина от почти 18 км. По него се предвижда да има 6 селскостопански надлеза, 5 виадукта и един пътен възел – този при Плевен.

Общата стойност на новия проект за участъка на магистрала „Хемус“ от „Боаза“ до Плевен се изчислява на 4,67 млн. лева без ДДС и 5,6 млн. лева с ДДС.

Засега обаче изпълнението на процедурата е блокирано в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради жалби на отстранените участници. За да тръгне процедурата сега, ще се чака решението на антимонополния регулатор, а след това – и на Върховния административен съд, ако някоя от компаниите реши да обжалва решението на КЗК. Това означава, че проектирането едва ли ще започне преди средата на тази година.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...