Акценти
Начало / Общество / Три варианта за определяне на такса смет предвижда нова методика

Три варианта за определяне на такса смет предвижда нова методика

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи единодушно проекта за новакофи за смет методика за формиране размера на такса смет, която няма да зависи от данъчната оценка на съответния имот, съобщават от пресцентъра на правителството.

При определянето на таксата общинските съвети ще могат да ползват три основи, които могат да прилагат и комбинирано, в зависимост от спецификите на общинските райони. Това са индивидуалното измерване на битовите отпадъци в имота, използване на броя и вместимостта на необходимите за отпадъците съдове като база или да определят таксата спрямо броя на ползвателите на услуги в имота.

С методиката таксата става двукомпонентна – за битови отпадъци и такса за поддържане на чистотата на публичните места.

Силна подкрепа за нормативните промени са изразили представителите на работодателските организации и синдикатите, като са подчертали, че формирането на такса смет на принципа „замърсителят плаща” въвежда справедливост, насърчава формирането на по-малко отпадъци и е стимул за изсветляване на бизнеса, тъй като ще отпадне една от причините за укриване на дълготрайни материални активи.

Проектът за новата методика за формиране на размера на такса смет ще бъде гласуван от следващото Народно събрание. Методиката ще се прилага от 2015 г. Тя е изготвена от Министерството на финансите в тясно сътрудничество с работодателските организации и Националното сдружение на общините в България, уточняват от пресцентъра на правителството.

Ще припомним, че на свое заседание, провело се на 20 юни тази година в Карнобат, Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/  категорично се противопостави на направеното предложение от Министерството на финансите за промяна в методиката за изчисляване на таксата  за битови отпадъци. Ако тя бъде приета, това означава такса смет да се увеличи от 2 до 5 пъти в община Плевен, коментира след заседанието Дарин Ангелов, председател на Общинския съвет в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...