Акценти
Начало / Култура / Три арфистки правят уъркшоп за плевенски ученици

Три арфистки правят уъркшоп за плевенски ученици

V
Три арфистки ще направят уъркшоп за плевенски ученици, информираха от Плевенската филхармония за infopleven. Музикалната работилница ще се проведе на 9 и 10 октомври от  11.30 часа. От сцената на Арт центъра трите дами ще разкажат любопитни истории за този толкова лиричев и ефирен инструмент. Арфистките Анжела Маджарова, Доля Рахнева и Мартина Ябланска ще учат децата да свирят, да пеят и ще опишат едно неповторимо вълшебство – това да бъдеш музикант.
Първите гости на работилницата ще са ученици от начално училище „Хр. Ботев“, а на следващия ден участници в нея ще са деца от начално училище „Патриарх Евтимий“.
Идеята за интересното музикално събитие е на Анжела Маджарова, която иска да популяризира този красив, древен инструмент сред децата. Тя е възпитаник на Музикалното училище и на Националната музикалната академия в София. Срещата й с музиката е в детска възраст, когато свири във филхармония „Пионер”. Там работи с едни от най-големите музиканти на 20 век – Ленард Бърнстейн, Райна Кабаиванска, по-късно работи с Емил Чакъров, Добрин Петков, Иван Маринов, Шломо Минц, Джан-Луиджи Джелмети и др.
В репертоара на арфистката с международно признание има произведения от различни музикални стилове – от барок, класика, импресионизъм до съвременна музика. Много композиции са написани специално за нея. Тя е  била солист и оркестрант на много оркестри у нас и в чужбина и е  гастролирала в много страни от петте континента.
Анжела Маджарова има многобройни записи за Българско радио и телевизия, Радио и телевизия на Босна и Херцеговина, Мексиканското национално радио и телевизия, както и записи за издателски къщи. Тя е редовен гост на редица национални и международни фестивали, както и член на жури в международни арфови конкурси.
Признава, че като солист, оркестрант или преподавател никога не би пропуснала ново творческо  предизвикателство, което изследва нови артистични хоризонти и което я обогатява с познания за музикалната култура на света и човечеството тя.
На снимката: Анжела Маджарова

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...