Акценти
Начало / Здравеопазване / Трима ХИВ позитивни открити при безплатен преглед

Трима ХИВ позитивни открити при безплатен преглед

През миналата година в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН към Регионалнатаздравна инспекция в Плевен са регистрирани трима носители на ХИВ. Това са първите случаи открити в специализирания кабинет след създаването му през 2003 г. Серопозитивните са двама мъже и една жена.

Общо в страната броят на ХИВ позитивните е 1 438, като 166 са откритите до ноември миналата година. Сред новооткритите 135 са мъже, а жените са 31. Установени са обаче шест бременни, заразени с ХИВ и са регистрирани 2 бебета, носители на вируса, който са наследили от серопозитивни майки. Положителната тенденция е, че намаляват серопозитивните във възрастовата група от 17 до 30 г.

Статистиката сочи, че в страната продължава да е най-висок процентът на заразяване по хетеросексуален път – при 40% от случаите. 34% от новорегистрираните са употребяващите наркотици по инжекционен път, а процентът на заразените хомосексуалисти е 26. Над половината от новорегистрираните са открити в кабинетите за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН към здравните инспекции в страната.

Всички ХИВ позитивни могат да се включат в анти-ретро-вирусна терапия, благодарение на която 70 на сто от ХИВ позитивните и развили СПИН в страната вече достигат над 10 години преживяемост. Включването в тази терапия е особено важно за серопозитивните бременни, тъй като статистиката показва, че рискът да родят заразено бебе намялава със 78%.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...