Начало / Общество / Третият щурм на Плевен оживява под Панорамата

Третият щурм на Плевен оживява под Панорамата

За втори път епичните боеве, състояли се по време на Третия щурм за Освобождението на Плевен от 1877 г., ще оживеят пред Панорамата. Историческото събитие ще бъде пресъздадено във възстановка на 9 септември от 10.30 часа. Организатори на проявата са Община Плевен, дирекция “Военноисторически музеи”, Национално движение “Традиция” и Регионален клуб “Васил Ганчев Войводата”. Ще присъства и председателят на парламента Цецка Цачева, която ще поздрави участниците и зрителите.

Веднага след възстановката на Третия щурм, в 10.50 часа ще бъде отслужен молебен, така както е било в действителност на 11 септември 1877 г. при посрещането на руския император Александър Втори.

По-късно от 12.30 часа пред Костницата в Скобелевия парк ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в героичната битка.

Директорът на Военноисторическите музеи в Плевен – доц. д-р Милко Аспарухов, припомни, че по инициатива на Стоян Заимов и комитета “Цар Освободител Александър Втори” на 11 септември 1907 г. за първи път е отслужена панихида в памет на жертвите от кръвопролитния Трети щурм за Плевен, която се превръща в традиция за дълги години.

След десетилетия прекъсване, Община Плевен и Дирекция “Военноисторически музеи” възстановяват традицията.

Тази година се навършват 135 години от решителния Трети щурм за Освобождението на Плевен, състоял се на 11 септември 1877 г. Петмесечните бойни действия за овладяването на града са едни от най-значителните в хода на колосалния сблъсък на двете империи, участвали в Руско-турската война от 1877-1878 г. Те са психологическия прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната. Сраженията имат своя апогей на 11 и 12 септември на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен щурм, известен с името “Третия Плевен”.

Бойните действия се водят на три участъка – Източен /при с.Гривица/, Централен /при село Радишево/ и Южен /при Зелените възвишения/.  84-хилядна съюзническа армия се изправя в проливен дъжд, гъста мъгла и дълбока кал срещу 35-хилядна турска армия, заела отлични отбранителни позиции и снабдена с най-модерно въоръжение.

На трите бойни участъка са убити и ранени около 13 000 руски и 3 000 румънски воини.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...