Акценти
Начало / Политика / Почитат с минута мълчание жертвите на комунизма

Почитат с минута мълчание жертвите на комунизма

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя ще бъде почетена в Плевен паметта на невинно избитите българи – жертви на комунистическия режим. Това съобщават от пресцентъра на СДС Плевен. И тази година по традиция организатори на събитието са СДС и Съюзът на репресираните след 9-ти септември 1944-та година Плевен.

Отдаването на почит ще се проведе на 9 септември /неделя/ пред Паметника на жертвите на комунистическия режим в Гаровата градинка.

Според Съюза на репресираните само в първите 2 месеца след 9 септември са безследно изчезнали и избити 30 000 българи. До началото на април 1945 г. осъдените на смърт са 2 730, а на доживотен затвор без право на обжалване 1 305, 1 000 са осъдени на по 10 и 20 години зад решетките. Сред осъдените на смърт са министри от последни пет правителства, депутати и регенти, генералният щаб и голяма част от интелигенцията на България.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...