Акценти
Начало / Култура / Третата национална среща на музейните специалисти беше открита днес в Плевен

Третата национална среща на музейните специалисти беше открита днес в Плевен

Третата национална среща на музейните специалисти на тема: „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие” беше официално открита днес в Художествена галерия „Илия Бешков”. За първи път художествен мозей става домакин на този престижен форум, което придава особено значение за нашето домакинство. Срещата се организира от Художествена галерия „Илия Бешков”, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен, в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”. Гост на откриването беше областният управител Ралица Добрева.

По повод събитието поздравителен адрес беше изпратен от министъра на културата Вежди Рашидов, в който се казваше, че „мисията на музейната общност не е само в опазване паметта на нацията, а на дневен ред е необходимостта от обединение на музейните специалисти от цялата страна и другите културни  иституции, за да се изгражда мотивация за придобиване на нови знания и умения, което ще даде основата за повишаване самочувствието на съвременните будители”.

IMG_3712дамянка владимирова

От името на Община Плевен участниците в националния форум бяха приветствани от зам.-кмета Дамянка Владимирова. „Удовлетворени сме, че Плевен – градът  на музеите и на галериите, градът на съхранената памет за историческото минало и на културните традиции е домакин на такова престижно събтие”, подчерта тя в приветствието си и отбеляза радващия факт от големия интерес към форума от страна на културните институции от цялата страна. Дамянка Владимирова акцентира и върху това, че „няма по-свято за една държава и нейния народ от националната идентичност” и поздрави участниците в усилията им да бъдат пазители на съкровищницата от ценности, наречена българска национална идентичност, за да можем и ние като предците си да я предадем на идните поколения.

Във форума участват над 100 представители на културни институции от цялата страна, като тази година е рекордно голям броят на галериите, които се включват – 15, и 7 от тях ще участват с презентации.  Сред тях е и галерия „Бешков”, която е подготвила съпътстваща изложба и презентация на тема „Отпечатъци на вярата”, представени веднага след официалното откриване. Изложбата показва щампи, икони и ръкописи от фонда на галерията.

IMG_3718икони

Срещата, която започна вчера с презентацията на Регионалния музей в Плевен на тема „Духовните реликви в РИМ Плевен”, ще продължи и утре, когато е предвидено посещение на античния град Улпия Ескус.

Експертът в МК Валерия Димитрова изказа благодарност към домакините от ХГ „Илия Бешков“, РИМ – Плевен и Община Плевен за перфектно свършената подготвителна работа по организацията на срещата.

IMG_3723изложба

IMG_3729икони

IMG_3720гравюра

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...