Акценти
Начало / Общество / Трайно безработните в Плевенско продължават да се увеличават

Трайно безработните в Плевенско продължават да се увеличават

4775 безработни лица са се регистрирали през месец юни в Бюро по труда – Плевен. Това съобщи Валентина Георгиева, и.д. директор на Бюро по труда – Плевен. Продължава тенденцията за намаляване на броя на безработните, както и през изминалите месеци. Равнището на безработицата е 7,6%, което е по-ниско спрямо предходния месец.

От този процент сравнително висок продължава да е броят на трайно безработните, който вече е 42% или 4002 души. Валентина Георгиева посочи, че усилията са насочени именно към трайно безработните, тъй като често те са загубили мотивация за работа, загубили са трудови навици или нямат нужната квалификация да започнат такава. 60,8% от тези продължително безработни лица са без професия, а 56,9% са без образование или с ниска степен на такова. Точно към тази група е насочена новата програма „Развитие на човешките ресурси“ по Схема „Обучение и заетост“. 33 фирми от Плевенско вече са класирани по тази програма, а заявените места от тях са около 200. 13 са фирмите на територията на община Плевен, две на територията на Никопол, 12 на територията на Червен бряг, една в Левски и две в Долна Митрополия. Само две фирми не са подали документи за допускане – по една от Долна Митрополия и Червен бряг. В момента три фирми на територията на община Плевен вече са направили подбор на своя персонал, а другите тепърва ще избират.

От началото на месеца до 28 юли обявените работни места в Бюро по труда – Плевен на първичния пазар са били 254, а устроените безработни на работа на първичния пазар без субсидии са 288.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...