Начало / Общество / Няколко сигнала за високи температури на работното място са постъпили в Инспекцията по труда в Плевен

Няколко сигнала за високи температури на работното място са постъпили в Инспекцията по труда в Плевен

През месец юли са извършени общо 143 проверки от Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен, информира директорът й Борис Петков. Констатираните нарушения са 638, като за тях са съставени 17 акта и 11 наказателни постановления за 19 100 лева.

Най-честите нарушения са свързани с неспазване правилата за безопасност, посочи Петков. По-малък е делът на забавени заплати. Започнали са и сигналите за т.нар. прегряващ микроклимат на работното място. Припомняме, че оптималните температури за работа на закрито в горещите дни са между 18 и 25 градуса, максимум до 28 градуса. При обявен оранжев и червен код от НИМХ работодателят е длъжен да прекрати работата на открито, като това е разписано в законодателството. Санкциите за неспазване на безопасните условия на труд са от 1 500 лева до 10 000 лева. Тези сигнали са все още малко и предимно идват от шивашките фирми. Петков призова работниците да сигнализират своевременно на Инспекцията, за да бъдат извършвани проверки.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...