Акценти
Начало / Последни новини / Традиционни народни борби в Бяла вода в чест на олимпийския медалист Стефан Ангелов

Традиционни народни борби в Бяла вода в чест на олимпийския медалист Стефан Ангелов

На народни борби в класическия стил бе домакин плевенското село Бяла вода, Община Белене. Състезанието беше в чест на местния олимпийски медалист Стефан Ангелов. Благодарение на организатора – кмета Венцислав Петров проявата се проведе за втора поредна година. В нея взеха участие бивши и настоящи борци от беленския клуб Класик, както и от други български отбори. Схватките бяха в две категории – до 75 кг и +75 кг. При по-леките първото място спечели беленчанина Ивайло Пейзанов. Възпитаникът на беленския треньор Момчил Ганчев в момента се бори за столичния Левски. Иво е двукратен шампион на България и 9-и на европейското първенство.

При по-тежките участваха настоящия състезател на Класик – Румен Димитров, който взе бронзов медал от последното първенство за кадети и Теодор Домозинов /сега в Левски-София/. Първото място тук е борец от Русе. По традиция той спечели и живо агне. Останалите призьори в двете категории получиха парични премии.

Кой е Стефан Ангелов Георгиев

Роден през 1947 година в село Бяла вода. Дългогодишен състезател на ЦСКА и мъжкия национален отбор на България в класическия стил в категорията до 48 кг. Завоювал е два бронзови медала от олимпийските игри в Мюнхен 1972 и в Монреал 1976 г. Същите отличия печели на световните първенства в София 1971 и в Минск 1975 г. Сребърен медалист е от европейското първенство в Катовице 1972 г. Носител е на златния пояс „Никола Петров“ през 1976 г. През 2012 г. е помощник-треньор на българския национален отбор по класическа борба.

Снимка: Start-photo.bg

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...