Акценти
Начало / Любопитно / Преди 198 години е патентован велосипедът

Преди 198 години е патентован велосипедът

На 26 юни 1819 г британецът Денис Джонсън патентова в Лондон велосипеда. Първите велосипеди виждат бял свят в Европа още през XVIII-XIX век. Многобройни изобретатели дават своя принос за изработването на първите прототипи на велосипеда, които по онова време се наричат дрезини. Те водят началото си от изобретението на немския професор барон Карл Драйс (Karl Drais, френско произношение: Дрез). Приличат много на днешните велосипеди – имат кормило, но са с дървена рамка и без педали.

Началото на съвременните велосипеди и историята на тяхното създаване се полага през 1884 г от Старли К. Джеймс. Но всъщност голяма крачка в технологията прави и  шотландецът ветеринар Джон Бойд Данлоп, който добавя пневматичната куха гума. За да може синът му по-удобно да се вози на „костотръса”, той облича колелата на велосипеда с маркуч за поливане и го напълва с вода, но така силно се намалява скоростта на движение. Тогава той напълва маркуча с въздух и на всичкото отгоре измисля и специален клапан, за да може въздухът да не излиза от гумите под собственото си налягане. Именно на тази иновация се дължи бъдещото широко разпространение на велосипедите по света.

В по-нататъшната история на велосипедите тяхната конструкция постоянно се подобрява; намалява се тегло им, увеличава се скоростта им на движение, повишава се здравината и комфорта на возене. И ето, сега, за всички нас велосипедът е не просто хоби, но и ефективно средство за придвижване по всякакъв терен. Асортиментът от модели е толкова разнообразен, че изборът на велосипед става все по-сложна задача.

Първият български велосипед, наречен „паяк“, е конструиран през 1880 г. от Гено Стоянов – Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...