Акценти
Начало / Култура / Традиционна изложба преди рождения си ден подреди Карло Вендо

Традиционна изложба преди рождения си ден подреди Карло Вендо

Днес роденият в Белене, но работещ в Плевен художник Карло Вендо навършва 68 г. Снощи той откри самостоятелна изложба в галерия  „Христо Бояджиев” в Плевен. Това е вече традиция за Вендо – да си подарява изложба за празника. „Работя, работя цяла година и решавам около рождената си дата да подредя и видя какво съм направил, докъде съм стигнал”, лаконично обяснява той.

За тези, които са видели вече изложбата, вероятно очакваният отговор е, че художникът ще е доволен от видяното. „Мисля, че в къщи имам нещо по-хубаво и не съм го донесъл. Когато сложих картините в галерията, открих че някои са много хубави, а други ми харесват по-малко”, е самооценката на твореца.

Дали това не е излишна критичност?

„Аз винаги търся все нови и нови неща. Не стоя на едно място. Копая, копая и вярвам, че ще излезе вода – на този принцип съм. Постоянно търся. Колкото и да е възрастен човек, колкото и опит да има, все ще открие нещо ново за себе си”, смята Карло Вендо.

А за предстоящото, отговорът му е – започвам пак да рисувам. Няма изброяване на предстоящи изложби, участия, продажби.  Има само работа и вдъхновение за нея.

Карло Вендо не рисува „на живо”. Експресивните пейзажи, преливащите от колорит портрети са спомени, събрани в главата му и напиращи да излязат под четката му. „Някои от картините си създавам много бързо, на един дъх. Може би най-добрите ми неща са създадени така – излети наведнъж”, споделя художникът.

В новата му самостоятелна изложба са подредени 45 работи, направени за по-малко от година.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...