Акценти
Начало / Любопитно / Тодоровден или Конски Великден

Тодоровден или Конски Великден

галопиращи коне

В първата събота на Великия пост православната църква възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон.  Св. Теодор е покровител на конете и затова по традиция този ден се празнува за здравето и приплода на конете, откъдето идва и другото име на Тодоровден –  Конски Великден.

В този ден се организират надбягвания с коне, наричани „домле”, „кушия”, „тудорица”, като момци  яхват коне на гол гръб. Така ергените демонстрират уменията си да яздят и готовността си  вече да се задомят. Конят победител получава дар юзда, а стопанинът му – риза или пешкир.

Преди кушията момите и жените мият косите си, за да пораснат дълги и здрави като конските гриви и опашки. Пак с такава вяра на този ден за пръв път подстригват и децата, а отрязаните коси се заравят под плодно дръвче.

Тодоровден е много обичан празник и днес. На много места се организират кушии, които събират многобройна публика. Вселебите се пренасят в домевете на именниците. Днес празнуват Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Тодорка, Теодорина, Дора, Доротея, Дорина, Даринка, Доре, Дарчо, Дорка, Дарка, Божидар, Божидара, Божана, Божанка, Божо.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...