Акценти
Начало / Любопитно / Денят на жената е официален празник в 25 държави

Денят на жената е официален празник в 25 държави

ден на жената

За пръв път Денят на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът възниква след първата мащабна демонстрация на жени работнички, проведена в Ню Йорк.  На 8 март 1857 г. шивачки от текстилни предприятия излизат на протест, недоволни от условията на труд и ниското заплащане. По време на демонстрацията жените са разпръснати от полицията. С течение на времето празникът се популяризира все повече и повече.

В Европа за първи път той е отбелязан през 1911 г. в четири държави – Австрия, Дания, Германия и Швейцария. ООН започва официално да подкрепя и спонсорира събитието от 1975 г. – годината, обявена за Международна година на жените.
Официалната тема на ООН за тазгодишния Ден на жената е „Равенството за жените е прогрес за всички“.

В България първото публично честване на Деня на жената е през 1915 г., а след 9 септември 1944 г. започвада се зачита като официален празник.

Днес Денят на жената  е официален празник още в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Република Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Грузия,Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам и се отбелязва от мъжете като подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, жени-колеги. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В Италия, за да се отбележи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на жените.

В Босна и Херцеговина, Бразилия, Хърватия, Унгария, Република Македония, Черна гора, Полша, Румъния, България, Словения и Сърбия продължава обичаят мъжете да подаряват цветя на жените. Жените понякога получават подаръци от техните работодатели. В училище децата често подаряват подаръци на учителите си.

В страни като България и Португалия е обичайно, вечерта на 8 март, жените да празнуват в женски партита или вечери.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...