Акценти
Начало / Култура / Тодорова събота, Тодоровден

Тодорова събота, Тодоровден

В първата събота на Великия пост  се отбелязва Тодоровден, наричан още Тодорова събота, Тудорица. Св. Тодор е покровител на конете и затова по традиция този ден се празнува за здравето и приплода на конете, откъдето идва и другото име на празника –  Конски Великден. В този ден се организират надбягвания с коне, наричани „домле”, „кушия”, „тудорица”, като момци  яхват коне на гол гръб. Така ергените демонстрират пред събралите се уменията си да яздят и годността си вече да се задомят. Конят победител получава дар юзда, а стопанинът му – риза или пешкир. После той обикаля всички къщи в селото да честити Тодорица и момите и младите булки запойват коня му с вино или ненапита вода. Преди кушията момите и жените мият косите си, за да пораснат дълги и здрави като конските гриви и опашки. Пак с такава вяра на този ден за пръв път подстригват и децата, а отрязаните коси се заравят под плодно дръвче.

Сутринта на Тодоровден стопанките приготвят за празника специални тодоровденски обредни краваи, колачета и погачи с форма на конче, на конско копито или подкова, които наричат “кончета”, “пърмачета”, “кукла”. Върху тях с тесто изобразяват ярем, слагат орехи, скилидки чесън, сол. После заедно с паница боб и царевица ги отнасят в черквата, където свещеникът им чете молитва и пръв отчупва от хляба, а останалато жените раздават за здравето на конете, слагат от хляба и в храната им.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и “Булкина неделя”. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки. Сутринта свекървите водят снахите си, пременени в булчинските си дрехи и с булчински венец на главата, на черква, като носят тепсия с варена царевица, а върху нея голяма пита, колак, който свещеникът ще освети. Така булките вече преминават в категорията на отдавна омъжени и отсега нататък членовете на рода ще се обръщат към тях вече с “невесто”. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Пременените булки, придружени от зълва си и друга мома, посещават и кумовете и други роднини, целуват им ръка и им дават малки хлебчета, намазани отгоре с маджун или сладка вода. От своя страна домакините пожелават на невестата да роди дете тази година. Обхождането завършва в дома на родителите на булката, идва и зетят и всички сядат около богата трапеза. На Тодоровден момите правят гадания за бъдеща женитба, като слагат под възглавниците си овесени и царевични зърна и спят върху тях. Вярват, че когото сънуват, той ще е женихът им.

Тодоровден е много обичан празник и днес. На много места се организират кушии, които събират многобройна публика. Вселебите се пренасят в домевете на именниците. Днес празнуват Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Тодорка, Теодорина, Дора, Доротея, Дорина, Даринка, Доре, Дарчо, Дорка, Дарка, Божидар, Божидара, Божана, Божанка, Божо

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...