Акценти
Начало / Култура / Теодосий Спасов представя в Плевен албума „Оренда”

Теодосий Спасов представя в Плевен албума „Оренда”

Арт център Плевен ще бъде обхванат от магията на „Оренда” – албумът, който „Балкански” създават след огромния успех на първия им проект „Кукер”. В концерта в Плевен, който ще бъде през месец май, ще участват  Теодосий Спасов – кавал и тромпет, Иван Шопов – бас и електроника, и Иво Христов – визия.

Неповторимо преживяване от звук и визия обещават авторите на проекта.

Албумът „Оренда” включва 10 композиции, обединяващи в себе си традиционен фолклор и модерен електронен звук – мост между миналото и настоящето. Името му – „Оренда”, е магично.  Като много древен народ, идващ от Изток, прабългарите почитали енергиите, властващи в природата и влияещи пряко или косвено върху човека. Те вярвали, че цялата Вселена е изпълнена с една особена, свръхестествена сила, която не представлява винаги едно точно определено божество и се крие по някакъв начин във всички предмети. Тази сила обитава главата и кръвта и може да преминава от човек в друг човек или от човек в предмет и обратно. Наричали я оренда.
И до днес във фолклора е запазено твърдението, че ако се повтаря като мантра тази дума, нещата в живота ви ще придобият позитивен обрат – ще започне да се случва това, което искате, ще сте силни, здрави, непобедими…
Теодосий Спасов, Иван Шопов, Иво Христов и магичният „Оренда” ще завладеят ценителите в Плевен на 14 май в Арт център Плевен.

Концертът е част от програмата на Община Плевен за отбелязване на празника на града – 15 май.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...