Акценти
Начало / Образование / Темата „Шпионирането вчера и днес” дискутираха в Плевен в деня на падането на Берлинската стена

Темата „Шпионирането вчера и днес” дискутираха в Плевен в деня на падането на Берлинската стена

Над 150 човека присъстваха на прожекцията на филма „Животът на другите” в зала „Катя Попова”  в Плевен на 9 ноември.  Това беше първата част от събитие по проект „STASI – Опазване правата на личността – човешкото достойнство преди и след падането на Стената”, по програма „Европа за гражданите”. В Плевен партньор по проекта е местното сдружение „Учебна работилница Европа”, координатор е сдружение „Правото в Европа”, Йена, Германия, има партньори още от Румъния и Словения.

Ученици, непознаващи времето и системата в Източна Европа отпреди 1989 г., и хора, живели в тоталитаризма, изгледаха заедно вълнуващата история за офицер от ЩАЗИ, който е натоварен да шпионира денонощно жилището на драматург и приятелката му, актриса, но точно подслушването постепенно променя живота му – кара го да осъзнае собствената си духовна нищета и коренно променя поведението му към „неблагонадеждните”.

1stazi7- лектори

След прожекцията се проведе дискусия. Нейни официални гости бяха Надя Цолова, главен експерт „Правни становища и международно сътрудничество” в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) – София, Георги Георгиев, инспектор „Борба с противообществените прояви на малолетни непълнолетни” в ОД на МВР – Плевен, членовете на Съюза на репресираните Йордан Децов, Цветанка Лазарова и инж. Милчо Стефанов. Представителите на институции представиха пред аудиторията своята работа, а личните истории на репресираните от режима след 9 септември 1944 г. силно впечатлиха младежите. Те зададоха множество и конкретни въпроси, като показаха висока информираност и същевременно голяма критичност. Надя Цолова от КЗЛД подчерта, че днес няма толкова масово подслушване и следене, има точно разписана и публично известна процедура за разрешаване да се ползват специални разузнавателни средства или накратко казано има контрол над контролиращите. Най-активните младежи в публиката изказаха мнение, че днес не е по-различно от времената на тоталитаризма и дори най-демократичната страна – САЩ, рискува да се превърне в полицейска държава. Председателят на сдружение „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова заключи дискусията със съвет-призив към младите хора – да бъдат активни граждани, да упражняват правото си на глас и да бъдат бдителни към всяко, дори най-малко посегателство над правата им, защото само така може да се гарантира свободата на индивида и на обществото.

В зала „Катя Попова” присъстваха ученици от 11 и 12 клас в няколко плевенски училища: математическа гимназия „Гео Милев”, Гимназия с преподаване на чужди езици, Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект”, Професионална гимназия по електроника и химични технологии, директорите на някои от тях, много преподаватели, представители на неправителствени организации.

Снимки: Жоро Попов

1stazi9- изказване

1stazi3-участващи

1stazi6-участници

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...