Акценти
Начало / Общество / Телиш отбеляза 135 години от освобождението си

Телиш отбеляза 135 години от освобождението си

Артилерийска канонада възвести началото на историческата възстановка на втория бой за Телиш, след който Исмаил Хакъ паша предава гарнизона, отбраняващ укрепените позиции при Телиш, на генерал Гурко. След загубата на Телиш, Осман Паша в Плевен губи връзката си с Цариград и Орхание, а това е една от причините да загуби Плевен. Много зрители и гости проследиха с нескрит интерес военните сцени от спектакъла, пресъздадени от клуб “Традиция” Плевен.

Тържествената церемония се проведе пред Черния паметник в местността Паметниците.

Гости на честването бяха Валентин Огурцов от генералното консулство на Русия в Русе, областният управител на Плевен Иван Новкиришки, ръководството на Община Червен бряг и председателят на ОбС, общински съветници, жители и гости на селото. Тук бяха също почетните граждани на Телиш – сем. Гуричеви, както и директорът на Военноисторическия музей Плевен – доц. д-р Милко Аспарухов, взел дейно участие в подготовката на историческата възстановка.

“Битката при Телиш е заключителното усилие на Западния руски отряд, тук се прекъсва комуникационната линия на Плевенската турска армия, командвана от Осман паша и се затваря блокадния пръстен около Плевен”, припомни областният управител Иван Новкиришки в словото си.

В телишките полета със смъртта на храбрите загиват 647 подофицери и войници от Лейбгвардейски егерски полк, румънци, украинци и финландци, а техния героизъм още тогава е оценен високо. Целият Лейбгвардейски полк е удостоен със знак на шапките с надпис “За Телиш – 12 октомври 1877 год.”

В тяхна памет заупокойна молитва отслужи Плевенският митрополит Игнатий. Венци и цветя в знак на признателност към подвига на героите пред Черния паметник поднесоха участниците в честването.

И тази година беше спазена традицията в селото да се прави курбан в деня, в който Българската православна църква почита Свети Димитър, чието име носи храма в Телиш.

Църквата е построена през 1899 год. и вече 13-та поредна година с курбан и народно веселие хората почитат небесния им закрилник. С музикален поздрав към жителите се вписаха в програмата и малчуганите от детската градина. Организаторите се погрижиха да занесат в домовете от вкусната курбан чорба и питките хляб, благословени в църковния двор, на всичките 130 възрастни хора и инвалиди от селото, неуспели да присъстват на празника.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...