Акценти
Начало / Крими / Телефонни измамници от Плевенско, смятани за най-големите в този вид измами,  задържани в Пловдив

Телефонни измамници от Плевенско, смятани за най-големите в този вид измами,  задържани в Пловдив

Димитър Серафимов по прякор Келеша и братовчед му са задържани от полицията в Пловдив, съобщи Нова телевизия. Фамилията им, която е от плевенското село Градище, е сочена за една от основните групи в този вид измами.

Димитър Серафимо, смятан за мозъка на телефонните измами, вече е с най-тежката мярка „задържане под стража”. Заедно с него в ареста остава и братовчед му Серафим Серафимов.

До момента е установено, че двамата са участвали в схема за телефонна измама на 68-годишна жена от Пловдив, от която успели да отмъкнат  2 000 лева, съобщават от Районна прокуратура в Пловдив.  На 23 юли 2016 г. пострадалата получила телефонно обаждане от непозната жена. Тя се представила за нейната племенница, която живеела и работила в Германия.  Обяснила, че изпраща в България колет със спестяванията си от 32 000 евро по куриер на име Иван Иванов. „Племенницата“ помолила пострадалата да плати митническите такси за освобождаването на пратката. Жената обяснила, че има 2 000 лева и се съгласила да свърши услуга на роднината си.  По-късно по телефона на пострадалата се обадил мъж, който се представил за Иван Иванов и поискал 3 200 евро за освобождаване на пратката. Жената отговорила, че не разполага с тази сума и предала 2 000 лева, като записала и съобщила по телефона номерата на банкнотите.

В хода на разследването е установено, че двамата обвиняеми са участвали и в телефонна измама на 89-годишна жена от Пловдив. На 12 юли 2016 г. на стационарния телефон на пострадалата се обадил мъж, който се представил за неин внук и съобщил, че се намира в Гърция. Той обяснил, че същата вечер негов приятел ще пътува за Германия и трябва да му остави папка с документи в България, за което трябва да се заплатят 4 800 лева. Жената обяснила, че има само 1 000 лева, които пазела за погребение и може да му ги даде, което е станало. И в този случай пострадалата продиктувала серийните номера на банкнотите.

Полицията продължава да издирва и други, замесени в схемите за измами. Схемата е на три нива. Босовете прибирали около 80% от печалбата, която стига до 20 000 лева седмично. От мръсния бизнес годишно се изкарват 10 милиона лева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...