Начало / Крими / Телефонен измамник, действал в Плевен, отива на съд

Телефонен измамник, действал в Плевен, отива на съд

Районна прокуратура – Плевен е внесла в съда обвинителен акт срещу 20-годишен мъж от с. Беленци, общ. Луковит за извършени телефонни измами.

Обвинението срещу Марио П. е за това, че през периода 12.08.2016 г. – 08.11.2016 г.  в град Димитровград и в град Плевен  при условията на  продължаваноа  престъпна дейност  и като се представил за длъжностно лице – служител на  полицията с цел да набави за себе  си имотна облага възбудил и поддържал у различни лица  заблуждение, изразяващо се в участието им в  полицейска  акция по задържането на телефонни измамници, както следва :

На 12.08.2016 г.  в град Димитровград  с цел да  набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал у Севда К.  от същия град  заблуждение,  изразяващо се в участието и в  полицейска  акция по задържането на телефонни измамници и с това и причинил  имотна вреда  в размер на 12 390 лв.

На 08.11.2016 г. в град Плевен  с цел да набави за себе си имотна облага   се опитал да възбуди и поддържа у Кунка  Т.  от същия град  заблуждение,  изразяващо се в участието и в  полицейска  акция по задържането на телефонни измамници, и с това да и причини  имотна вреда  в размер на  530 лв., като деянието е останало недовършено по  независещи от дееца причини.  Престъпление по  чл.210, ал.1 т.1 вр. чл.209 ал.1 вр. чл.26 ал.1  от НК.

Обвиняемият имал финансово затруднение решил по неправомерен начин да придобие парични  средства.

На 12.08.2016 г докато бил в  Димитровград  набрал произволен  номер на стационарен  телефонен пост. Представил се за служител  на  полицията под името  Стефан Николов. При разговора обвиняемият   заявил  на жената необходимостта от оказване на съдействие по залавяне на  „ телефонни измамници„. След като повярвала за провеждането на  специализирана полицейска операция  жената изразила готовност да  предостави  всичките си  парични средства, отишла до банков клон и изтеглила спестяванията си. През цялото време обвиняемият подържал връзка по телефона с „жертвата“ като искал въздържание от  споделянето на  доверената и информация за  провеждането на  полицейска акция. След като се върнала в дома си жената получила отново обаждане,   с което била инструктирана   да постави  парите в найлонова торба, която да  изхвърли през терасата на  апартамента. В същия момент пред жилищния блок чакал обвиняемият и взел парите.

В началото на ноември  2016 г.  обвиняемият  отишъл в  град Плевен, набрал произволно подбран  номер   на    абонат на стационарен  телефонен пост. В разговор убедил жената отсреща че  има нужда да окаже съдействие   по залавянето на  „телефонни измамници„. Жената обаче се обадила на познат полицай и  споделила  за разговора. След това по оказания на истинския полицай изпълнила инструкциите на обвиняемия, който бил заловен при вземана на изхвърлените през терасата пари.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...