Акценти
Начало / Общество / Окрито е парчето, което вандали отчупиха от паметника на ген. Скобелев в Плевен

Окрито е парчето, което вандали отчупиха от паметника на ген. Скобелев в Плевен

За посегателство върху паметника на генерал Скобелев пред галерия „Бешков” в Плевен информира днес на извънредна пресконференция кметът Георг Спартански. След подаден сигнал от граждани чрез медиите кметът е разпоредил незабавна проверка на случая. Лично той е установил, че липсва над 50-сантиметрово парче от сабята на генерала. Оказва се, че то е било намерено от граждани до паметника и предадено в полицията. От там са го предали с протокол на Регионалния военноисторически музей в Плевен. Кметът днес показа намерената отломка.

Той информира,    че незабавно ще бъде организирано възстановяването на паметника. То ще стане със средства, дарени от плевенския бизнесмен Магдален Димитров. От името на Община Плевен кметът изказа благодарност към бизнесмена за направения жест.

Според Спартански този неприятен инцидент е извършен от хора, които са целели материална облага от предавенота на отломката на вторични суровини, а не е провокация във връзка с предстоящата изложба, с която Плевен и България ще се представят  в Москва. Той припомни, че преди време е имало посегателство върху овалния барелеф, който се намира на входа на Скобелевия парк, извършено точно от хора, които са предали метала за скрап.

Кметът ще изправя билбордове срещу простотията

Паметникът на ген. Скобелев беше открит през 2007 г. Негов автор е руски скултор и паметникът е дарение от руската страна.

Зачестилите вандалски прояви поставят още веднъж остро въпроса за поставяне на видеонаблюдение на знакови места в Плевен, коментира кметът. Общината вече е обявила обществена поръчка за монтирането на 50-60 камери, които ще бъдат поставени входно-идходните артерии на Плевен  и на възлови места в града.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...