Акценти
Начало / Култура / Театралното общество днес отбелязва Международния ден на театъра

Театралното общество днес отбелязва Международния ден на театъра

На 27 март е Международният ден на театъра. Денят е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт. Той не е избран случайно. На 27 март през 1961 година в Париж е открит първият сезон на Театъра на нациите.

Поредна година на тази дата в София ще бъдат раздадени театралните награди „Икар”. В една от най-оспорваните категории – тази за режисура, номинираните са Александър Морфов за „Животът е прекрасен” – НТ „Иван Вазов”, Пламен Марков за „Вуйчо Ваньо” – ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна и Явор Гърдев за „Хамлет” – НТ „Иван Вазов”.

Тази година за първи път ще бъде връчен „Икар” за танцово изкуство и пърформанс.

В навечерието на празника  министърът на културата Владимир Пенев поздрави артистите и цялата българска театрална общност.”Театърът е концентриран живот, той е по-красивата версия на живеенето. И всички вие – актьори, режисьори, сценографи, драматурзи, композитори, технически и административни екипи, заедно с хилядите си зрители, създавате всеки ден онази магическа ситуация, в която чрез сълзи и смях се пречистват душите.     Вярвам в доброто бъдеще на българския театър, в неговата жизненост, която всички поддържаме с талант и воля”, се казва в поздравителния адрес на  на културата.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...