Начало / Култура / Театрална премиера, гостуваща изложба и финал на национален конкурс в афиша тази седмица

Театрална премиера, гостуваща изложба и финал на национален конкурс в афиша тази седмица

IMG_6766 плевен

Богат и разнообразен е културният афиш за тази седмица в Плевен. За приятелите на театъра тази вечер е премиерата на спектакъла „Играем Шекспир” на сцената на ДКТ „Иван Радоев”. Пиесата е по пълните събрани съчинения от Джес Борджисън, Адам Лонг и Даниъл Сингър в превод на Харалампи Аничкин. Режисьор на спектакъла е Димо Дешев, сценограф и художник – Зоя Минева. В ролите публиката ще види актьорите Георги Ангелов, Сергей Константинов и Мариян Стефанов. Второто представление на „Играем шекспир” е утре, 31 март, отново от 19 часа.

Още една премиера ще има тази вечер – „Пепеляшка” на Балетната школа при читалище „Съгласие”. Премиерното представление на балетния спектакъл е от  19 часа в зала „Емил Димитров”.  Освен класическите танци, в спектакъла са включени атрактивните и интересни за децата брейк, денс и попинг техника. Участват и актьори от детската театрална студия към ДКТ „Иван Радоев” с ръководител Ива Николова, ученици от НУИ „П. Пипков”, брейк и попинг танцьори. Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, Иван Велчев – Йово е сценограф, Валя Козовска – репетитор. Музикалният подбор е на Илина Павлова.

В Регионалния исторически музей днес отваря врати Работилница за великденски яйца, която ще работи до 2 април. Специалисти от музея ще покажат на децата, които се включат в работилницата, традиционни и оригинални начини за боядисване на яйца.

Регионалният музей ще е домакин и на ученици от Клуб „Музейно дело и анимация” при Професионалната гимназия  по туризъм, които ще представят „На кафе в Плевен” на 1 април, от 10.30 часа.

В 16.30 ч на 1 април в ХГ «Колекция Светлин Русев» ще започне  Празник на хумора и сатирата – общо литературно четене на Дружество на писателите Плевен.

В навечерието на предстоящите пролетни празници – Лазарица и Цветница, децата от подтготвителна група «Слънчо» на ЦДГ „Щурче ”ще  представят открито занятие „Лазаруване в Плевен”. То ще се проведе в Регионалния музей на 2 април, от 11 часа.

Също на 2 април, но от 18 часа, в зала «Христо Бояджиев» на Арт център Плевен ще бъде открита гостуващата изложба на варненски художници.

Седмицата ще завърши с Гала вечерта – награждаване на номинираните участници  в Осмото издание на Националния конкурс за съвременна българска драматургия „Иван Радоев”. Церемонията ще започне в 18 часа на 3 април в Камерна зала на ДКТ „Иван Радоев”.

В култерния афиш на града за седмицата се вписват и проявите на Военен клуб – Плевен. Днес там ще отбележат 10 години от кончината на големия Емил Димитров с поднасяне на цветя пред паметната плоча, поставена на дома му в Плевен. А от 15  до 17 часа пред централния вход на клуба ще звучат песни на незабравимия изпълнител.

На 31 март, от 10 ч. ученици от Клуб „Краезнание и етнография” и Клуб „Емил Димитров” към Военния клуб ще представят  обичаят Лазаруване.

 

 

 

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...