Акценти
Начало / Култура / Творци и граждани поздравиха поета Георги Константинов за юбилея му

Творци и граждани поздравиха поета Георги Константинов за юбилея му

DSCN6698

Юбилейна литературно-музикална среща по повод 70-годишнината на поета Георги Константинов се състоя в зала „Катя Попова” днес. Творци, общественици, ученици, граждани заеха изцяло пространството на залата, за да съпреживеят литературната среща.

Творецът със свое уникално място в българската литературна съкровищница и почетен гражданин на Плевен зае специално отреденото му място на сцената, за да изиграе ролята си на главен герой в празничното събитие, което беше организирано от Община Плевен, Дружество на писателите – Плевен и читалище “Съгласие 1869″.

Водеща беше поетесата Лалка Павлова, която е председател на местната организация на писателите. Съвсем логично тя започна със стихотворение на Георги Константинов, а след това даде думата на певците от детски хор „Звъника” с ръководител Ваня Делийска. Малките таланти изпълниха две песни по стихове на плевенския автор – „Легенда за Плевен” и „Дим-дан-дал”. Специален поздрав за юбиляря беше песента на крокодила Гена за рождения ден от руското анимационно филмче „Чибурашка“.

Лалка Павлова разказа за емблематичния образ на птицата в поезията и есеистиката на автора и цитира думите му, че всяко едно човешко дело има родно гнездо, но принадлежи на целия свят.

DSCN6721

И направи паралел с родното гнездо на автора. Той е роден в Плевен през 1943 година. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В професионалния си път е бил литературен редактор на БНТ, главен редактор на сп. „Родна реч” и сп. „Пламък”, народен представител в 7-то Велико народно събрание, зам.-министър  на културата,  главен секретар на Съюза на българските писатели, член на българския П.Е.Н-център от 1996 г. и негов председател от 2000 година. Автор е на повече от 30 стихосбирки, на произведения за деца, приказки, разкази, роман. Книгите му са преведени на 10 езика. Носител е на редица престижни награди – два пъти е номиниран за Световната награда за детска литература „Ханс Кристиян Андерсен”. На 13 февруари тази година Съветът на Европейската културна общност връчи на поета Георги Константинов своя висок паметен знак – златна монета “Писменост”, което му дава европейски статут на поет с висок престиж в областта на културата.

DSCN6712

Стихове на Константинов прочете Илко Иларионов, директор на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”, като пожела на юбиляря здраве и нови прекрасни произведения. Със свои изпълнения в празника се включиха Виолета Велчева от Общинската хорова формация „Гена Димитрова” и Балетната школа при читалище „Съгласие”. Поздравителен адрес от името на кмета на общината проф. Димитър Стойков връчи главният секретар на местната администрация Бранимир Мирчев.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Щом е бил депутат в 4-тото Велико народно събрание (1893 г.), сигурни ли сте, че сте му празнували САМО 70-годишен юбилей?! :)))