Акценти
Начало / Култура / Творби от ХГ „Дарение Светлин Русев“ ще гостуват в София за изложба

Творби от ХГ „Дарение Светлин Русев“ ще гостуват в София за изложба

В първите дни на месец май акад. Светлин Русев ще представи част от Колекция „Дарение Светлин Русев“ в София. Това сподели той за ИнфоПлевен.

„Гледайки сега колекцията, съм затруднен по простата причина, че през месец май в Галерията на Министерство на културата ще трябва да покажа към 20 или 30 избрани неща от софийската ми колекция и тази“, това сподели още акад. Светлин Русев. „Наистина се надявам да бъде нещо изключително. В момента съм затруднен от тези автори кои да взема или не“, допълни още той.

ХГ „Дарение Светлин Русев“ най-вероятно ще затвори врати за две седмици, обясни акад. Русев. „Тук има поне 10-15 творби, които са много важни не само за мен, а за цялата ни култура. Гледайки „Безработица“ на Иван Ненов, си мисля, че тя стои като паметник в българска култура. Имена като Кирил Цонев, Пенчо Обрешков, Илия Бешков, Кирил Петров – дори само споменаването на тези имена и показването им са значителни. Важно за съвременния зрител е малко да си поопресни паметта и да види, че мярката е била доста по-висока“, сподели художникът, разглеждайки една от залите на ХГ „Дарение Светлин Русев“.
Няма конкретен повод за изложбата, обясни Светлин Русев, като посочи, че е бил поканен да направи такава и затова е решил да покаже неща, които са значими. „За показването на стойностни неща не е необходим повод“, коментира още той.

„Все още не съм решил какво точно да избера – дали нещо по-популярно и известно, или нещо по-непопулярно, но важно и значимо“, сподели още акад. Русев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...