Акценти
Начало / Култура / Творби на три поколения таланти събра Арт център Плевен, следващата спирка е Париж

Творби на три поколения таланти събра Арт център Плевен, следващата спирка е Париж

изложба Бояджиев

Това е една изключително емоционална изложба. Така проф. Анна Бояджиева определи културното събитие, домакин на което е Арт център Плевен. В изложбената зала, която вече официално носи името на големия български художник, плевенчанинът Христо Бояджиев, вчера беше открита изложбата „Три поколения”, в която редом с прекрасните портрети на Христо Бояджиев са модернистичните платна на неговия внук Димитър Хинков и пространствените пластики на дъщеря му проф. Анна Бояджиева.

В идеята за създаването на тази изложба намеса имат както многото приятели, така и акад. Светлин Русев, който е ученик на Христо Бояджиев. С него концептирахме изложбата и мисля, че се получи една прекрасно, разказа проф. Бояджиева.  „Получи се една по-различна изложба, от тези, които досега сме правили за него в Плевен. Той заслужава това, защото е голям автор, голям човек, с много заслуги за този град”, допълни тя.

По повод именуването на залата на Христо Бояджиев неговите наследници даряват на галерията негов бронзов лик, изработен от скулптора Иван Атанасов.

Бебо

Свой поздрав за откриването на изложбата беше изпратил акд. Светлин Русев, прочетен от актьора Христо Домусчиев. „Тази изложба е колкото важна за генетичната връзка на тримата артисти, толкова и показателна за независимата им линия на развитие и, ако има нещо, което ги свързва, това е духът на времето.Тази изложба е важна и за Плевен с високата култура на изпълнение”, определя в поздрава си акад. Русев.

изложба

Изложбата беше открита от кмета на Община Плевен  проф. Димитър Стойков, който изрази задоволство от факта, че една от най-хубавите експозиционни зали в Плевен ще носи името на художника Христо Бояджиев.

Той съобщи новината, че същата изложба, след Плевен, ще бъде представена в Българския културен център в Париж.

изложба

 

изложба

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...