Начало / Култура / „Таласъмчето Тами” с национална премиера на плевенска сцена

„Таласъмчето Тами” с национална премиера на плевенска сцена

Пиесата „Таласъмчето Тами” е новото премиерно заглавие в афиша на Драматично-куклен театър „Иван Радове” – Плевен за новата година.  Премиерата й ще е утре, 13 февруари, от 11 часа на Голяма сцена.

Това ще е и национална премиера за пиесата на Магда Борисова, с която тя печели наградата за детска пиеса през 2015 г. в конкурса за нова българска драматургия  „Иван Радоев”. Магда Борисова сподели, че досега е отказала предложение за поставяне на пиесата на два театъра в страната, защото е била убедена, че домът на „Таласъмчето Тами” е именно Плевенския театър. Авторката е гласувала пълно доверие на режисьора Ива Николова и на актьорския състав и за първи ще гледа тяхната интерпретацията  на премиерното представление.

Спектакълът ще бъде едно тържество за сетивата, с много интересни актьорски задачи, обеща Ива Николова. Тя допълни още, че актьорите са станали в известна степен съавтори, тъй като допълнително са  създали характери на героите си и се е получил един много забавен спектакъл.

Ролята на таласъмчето Тами се изпълнява от Камелия Хатиб, която сподели, че са се опитали да изведат една по-голяма тема, че не трябва да се опитваме да променяме хората около нас, а да ги приемем и обичаме такива каквито са. Това се отнася както за родителите, така и за децата, поясни Хатиб.

В останалите роли публиката ще види Асен Данков и Елица Анева в ролята на бащата и майката, дебют на плевенска сцена ще направи Валентин Василев в ролята на Кучето. Ролята на Котарака е поверена на Мариета Калъпова, а Мария Йорданова и Мариян Стефанов ще изиграят двата отрицателни образа. Участват още Александър Кънев и малкият Ален Филипов в ролята на детето .

Всички актьори ще се изявят и като певци.  Ангел Бешев е автор на прекрасните песни, които ще звучат от сцената. Много скоро предстои да бъде издаден диск с тези песни, за да могат децата да си ги пеят вкъщи, сподели Ива Николова. Магда Борисова пък добави, че обсъждат идеята да има представление със субтитри, за да може спектакълът да бъде достъпен и за хора с увреден слух.

Автори на сценографията са Константин Вълков и Деси Грозданова.

Това е основен спектакъл за Плевенския театър за тази година, подчерта директорът на театъра Васил Василев. „Горди сме, че правим детски спектакъл за Голяма сцена и не сме направили компромис с нищо за реализацията му”, допълни той. За „Таласъмчето Тами” театърът ще използва максимално техническото оборудване, с което разполага и с което малко театри в страната могат да се похвалят. Този спектакъл би бил хит, ако се играеше в Москва и би донесъл сериозен приход, без излишно да скромничи изтъкна директорът Васил Василев.

Следващите представления на новата детска премиера на ДКТ „Иван Радоев” ще са на 17 февруари от 10.30 и 15 часа. Режисьорът и актьорите ще бъдат щастливи, ако в публиката има както деца, така и възрастни. Защото това е едно цветно представление, подходящо за всяка възраст, каза Ива Николова.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...