Акценти
Начало / Култура / Талантливата плевенчанка Василена Серафимова в необичайно дуо с диджей Клое

Талантливата плевенчанка Василена Серафимова в необичайно дуо с диджей Клое

Талантливата перкусионистка, представителка на плевенската школа по ударни инструменти –  Василена Серафимова, преди броени дни пусна нов клип в необичайно дуо с диджей Клое. Клипът е от участието им в телевизионния музикален сериал „Вариации” на компанията Sourdoreille (организатор на събитието). Изпълнението на произведението „Music for 18 Musicians” от Стив Райх предизвиква интереса и позитивните отзиви на специалисти. Двете музикантки елегантно и автентично пресъздават 25-минутния пърформанс върху теми от произведението на американския композитор – един от първите автори на музика в стила на минимализма. Клое, вярна на своя стил на изследователка на електронните звуци, се концентрира върху преобразяването на звуковата материя. Тя структурира пърформанса с финес и без да натоварва композицията с бас бийт. Василена, една от големите представители на маримбата, се посвещава на ритъма. Резултатът е една хипнотична приказка, конституирана от ритмически пулсации, модалност и трансформация на звука.

han_2279variationsbyhanaofangel

Ако сте любопитни да чуете и видите този проект, втората серия на музикален сериал „Вариации”, може да посетите този линк:

Вчера, 26 ноември,  Василена Серафимова и пианистът Тома Енко, с когото от няколко години са дуетна двойка, са имали концерт в операта на Дижон, научихме от Августина Серафимова, преподавател в НУИ „Панайот Пипков” и майка на талантливата музикантка. По-рано през ноември  Василена има солов рецитал в Санкт Петербург, където е била член на журито на международен конкурс за ударни инструменти „Drumtime”. На 18 ноември заедно с младият френски пианист Жонатан Фурнел изпълниха за трети път соната от френския композитор Pierre-Alain Braye-Weppe, композирана и посветена на Василена, подарък за нейния 30-ти рожден ден.

През декември Василена ще има поредица от концерти с пианиста Жонатан Фурнел, кларинетиста Реми Делангл, квартет „Хермес” и Paris Percussion Group – ансамбъл от дванадесет перкусионисти, който бе създаден през 2013 от Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова.

Василена Серафимова и Тома Енко

Василена Серафимова  е завършила НУИ „Панайот Пипков” в Плевен (2004). Продължава образованието и професионалното си развитие във Франция. Тя  е първият български перкусионист, на когото е присъдена втора награда на 56 международен музикален конкурс ARD в Мюнхен (2007) и първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт (2008) – Германия, през 2014 прави дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано) става първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique. През 2016 дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си компактдиск Funambules за звукозаписната компания „Дойче грамофон”, известна с изключителните си стандарти за постигане на висока прецизност на аудио записите и с изискания си вкус, която до голяма степен формира и интереса на любителите на класическа музика към едни или други изпълнители и композитори.

 Василена Серафимова успешно съчетава активната концертна дейност с педагогическа си работа. Тя преподава в консерваторията „Морис Равел” в Париж, Академията Eurocuivres, води майсторски класове в музикални фестивали и различни градове по света.

Снимки: Hana Ofangel

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...