Акценти
Начало / Любопитно / В полунощ излизат коледарите

В полунощ излизат коледарите

коледари

В полунощ до изгрев слънце на Коледа – 25 декември, от къща на къща тръгват дружините с коледари. Според народа в нощта срещу Коледа излизали караконджули и всякакви  тъмни сили, които коледарите прогонват  с песните си.

Подготовката на коледарските дружини започва още от Игнажден. Събират се само мъже, които си избират водач – станеник. Обикновено той е най-възрастният в групата, който  знае добре песните и задълженията на коледарските дружини, за да ги организира добре.

Най-характерни за коледарите са големите тояги -геги, с които тропат, докато припяват коледарските песни. Обикновено те са украсени в горния си край с ябълки и краваи, привързани с червен конец. Коледарите са облечени в носии, наметнати с тежки ямурлуци, а на главите са нахлупили калпаци, украсени с низ пуканки.

 Добре подготвени и с тоягите в ръце коледарите тръгват среднощ, пеейки коледни народни песни. Обиколката им тръва в посока изток, откъдето изгрява слънцето. Първо коледарската дружина влиза в къщата на най-личния човек от селото. На прага на къщата те наричат и пеят песни за здраве, за добра година, за пълни хамбари и вакли агънца.

Стани нине, господине,
че ти идем добри гости.
Добри гости коледари,
тръгнали сме чак от снощи
в тези дълги, тъмни нощи.
Да ви търсим кой къде сте,
да ви носим добри вести-
колко билки по земята,
толкоз здраве в тази къща.

Или други  благопожелания:

Добро утро, болярине,
добър сме ти глас донели,
овци ти се изягнили,
все агънца ваклошатки,
кобилки ти се изждребили,
все кончета златогриви..

Коледарите са скъпи гости в коледната нощ. Домакините са се приготвили отрано да ги посрещнат. Черпят ги с вино, а стопанинът закичва гегите им с кравай. Прието е още да се дават пари и други подаръци.

След песните и приетите дарове, водачът на групата изрича и коледарската благословия: „От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!“.

Коледуването завършва с общо угощение, на което се поканват и другите женени мъже, у които са коледували. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните или на църквата, училището, читалището.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...