Акценти
Начало / Любопитно / Тази година българите по-малко разточителни по празниците

Тази година българите по-малко разточителни по празниците

В последните години населението харчи все по-малко пари за подаръци, а празничната шопинг  мания по моловетеshoping започва по-късно. По-малко българи ще пътуват през дългите почивни дни в чужбина. Това съобщава сайтът Econ. Bg, цитирайки директора на Института за анализ и оценки в туризма Румен Драганов.

Без да претендира за представителност същото сочи и анкетата на ИнфоПлевен. На въпроса „Къде ще посрещнете Нова година“ 107 от общо 197 отговорили са посочили, че ще си останат у дома за празниците. Само 8 от анкетираните ще празнуват в заведение в Плевен, а 18 – ще излязат на площада за новогодишния концерт. Последните също могат да бъдат причислени към групата на празнуващите  у дома. В чужбина за Нова година са посочили, че ще пътуват 18 от анкетираните, което е едва 9% от общия брой отговорили.

Но да се върнем към анализа на експерта  Румен Драганов, според когото  по празниците българите, които празнуват извън дома си, ще похарчат около 88 млн. лв. За сравнение миналата година сумата е била 110 млн. лв.

Общо за празниците се очаква българите да похарчат между 3.5 и 4.5 млрд.лв., като Драганов смята, че празничните харчове на българина няма да надхвърлят 3.5 млрд.лв. От сайта цитират статистика от преди десетина години, когато по Коледа и Нова година българите са харчели по 8-9 млрд. лв.

Прави впечатление, че тази година, въпреки дългите почивни дни, хората, които ще посрещнат извън дома си Нова година, предпочитат 3-дневните пакети.  До миналата година предпочитанията са били към 4-5-дневните пакети.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...