Акценти
Начало / Култура / Тази вечер откриват Международния фестивал за маримба в Плевен

Тази вечер откриват Международния фестивал за маримба в Плевен

акцент

Третият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще бъде открит тази вечер в Плевен. За първи път това ще бъде направено с концерт на открито на сцена в парка на Регионалния исторически музей. Началото е от 19.30 часа. Концертът е под мотото „Потанцувай с „Акцент” и включва изпълнения на перкусионен ансамбъл „Акцент” и танцов ансамбъл  към НУИ „Панайот Пипков”, перкусионен ансамбъл „Тайм” от НМУ „Любомир Пипков” – София.

Концертът на открито ще бъде предшестван от уъркшоп с участието на деца от 6 до 15 години, които ще имат възможност да се запознаят с ударните инструменти и да свирят с най-достъпните за възрастта им – маракаси, чинели, том-томи и др. А след това ще могат да покажат наученото и на сцената по време на концертаза откриването на фестивала.

Международният фестивал за маримба ще продължи до 7 юли. Плевенчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на пет концерта на водещи изпълнители на маримба и ударни инструменти от цял свят. Концертите ще са всяка вечер от 19 часа в Концертна зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков”.

В рамките на фестивала ще се проведат и майсторски класове, в които участие са заявили над 20 музиканти от България, Франция, Турция и Тайван.
Организатор на фестивала е НУИ „Панайот Пипков“ с подкрепата на Община Плевен. А негов инициатор е  Плевенската школа по ударни инструменти, създадена от Симеон Серафимов. Ръководител на проекта е Августина Серафимова. Фестивалът за втори път е спонсориран от Фондация „Америка за България”, с чиято финансова подкрепа ще бъдат закупени поредните нови ударни инструменти за училището.

Концертна програма на Международен фестивал за маримба – Плевен 2014

3.07 – Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов;
4.07.  – Майкъл Бърит и перкусионни състави от участници в майсторските класове
5.07 – Дуо „Класика и джаз” – Василена Серафимова и Тома Енко;
6.07 – Дуо „Elegance” – Дейвид Фридман и Петер Венигер,
7.07 – Заключителен концерт на участниците в майсторските класове

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...