Акценти
Начало / Любопитно / Георги Иванов – Гонзо навършва 38

Георги Иванов – Гонзо навършва 38

 Гонзо

Георги Александров Иванов е роден на 2 юли 1976 г. в Пловдив, България. Известен е с прозвището Гонзо. Син е на бившия футболист на Ботев Пловдив – Александър Иванов. Гонзо започва кариерата си в школата на ФК „Локомотив” (Пловдив), за кратко играе в „Армеец” (Пловдив), но не след дълго е забелязан от софийския Левски и е привлечен по настояване на тогавашния треньор на „сините“ Стефан Грозданов през 1997 г. Първият му мач в първенството на България е на 27 февруари 1993 г. между Хасково и „Локомотив” (Пловдив), който завършва 2:0. Като футболист на „Локомотив” той записва 54 мача и 15 гола.

След като преминава в „Левски”, нещата не тръгват добре за Гонзо и той прави няколко слаби мача. С течение на времето обаче се доказва и се превръща в един от най-добрите нападатели в историята на футболен клуб „Левски” – София.

Георги Иванов допринася изключително много за трите поредни шампионски титли на „Левски” през 2000, 2001 и 2002, както и за титлата през сезон 2005/06. До октомври 2008 г. има отбелязани 14 гола във вратата на ЦСКА (изравнен рекорд на Наско Сираков). 10 от тези голове са за първенство и 4 за националната купа. Автор е и на така наречения „Кървав гол“ през 2000 година срещу ЦСКА на стадион „Георги Аспарухов“, след като забива победния гол в 93-та минута с окървавена глава.

Той е избран за футболист на България в две поредни години – 2000 и 2001 и става голмайстор на българското първенство през сезон 2000/01. След страхотното си представяне за „Левски”, през лятото на 2002 г. Гонзо е продаден на френския Рен за 4,1 млн. евро, което е рекордна сума, платена за футболист от родното първенство за онова време. Георги обаче изпитва сериозни затруднения с аклиматизацията си във Франция и не успява да се наложи в основния състав. След само един сезон в Рен, нападателят се завръща в Левски за една година под наем. Следват не особено успешни представяния в турските „Самсунспор“ (2004-2005) и „Газиантепспор“ (2005-2006). В началото на февруари 2006 г. Гонзо прави повторно завръщане в Левски и допринася за спечелването на родния шампионат, след като „сините“ заличават преднината от седем точки на вечния съперник ЦСКА.

С „Левски“ Георги Иванов взема участие в Шампионската лига през есента на 2006 г., преди да премине в хърватския „Риека“ за 130 000 евро през януари 2007. Там се превръща в основна фигура за тима, макар че играе като дефанзивен полузащитник.

На 22 юни 2008 г. подписва отново с отбора на „Левски” (София). Сезон 2008/2009 е много тежък за Георги Иванов, но въпреки това без никакви затруднения той си връща лидерската позиция в отбора, след като успява да реализира 12 гола в 23 мача. Същата кампания тежка травма на прасеца и последвала операция го вадят от терените в продължение на няколко месеца. Но завръщането му в игра е запомнящо се. На 9 май 2009 година Гонзо влиза като титуляр в дербито с ЦСКА с визия на истински боец, след като му се налага да носи специална маска на лицето заради счупена скула.

След като Георги Иванов напуска игрището едва 15 минути след първия съдийски сигнал, става очевидно, че пускането му в стартовия състав има преди всичко психологическа страна и се използва като трик за сплашване на противника. Това е и последният официален мач на знаменитата „деветка“ със синята фланелка.

През септември същата година любимецът на Сектор Б заема отговорния пост изпълнителен директор в „Левски”, което го прави ключова фигура в подготовката на мъжкия състав на „сините“.

През 2010/2011 Георги Иванов си партнира с Ясен Петров, който изпълняваше функциите на треньор, но след края на сезона и закотвеното второ място в класирането на А Група, Гонзо зае неговото място и така през следващата кампания съчетава длъжностите спортен директор и треньор в Левски.

Слабото представяне на Левски през есента на 2011 година обаче коства на Иванов поста на старши треньор. Той остава само директор, а за наставник е назначен Николай Костов. След оставката на специалиста обаче Гонзо отново се нагърбва с функциите на треньор за няколко мача, а след поражението от „Лудогорец”, което изхвърля окончателно „Левски” от битката за титлата, той напуска клуба.

През есента на 2012 година Иванов е близо до треньорския пост на „Локомотив” Пловдив, но в крайна сметка различия с президента на пловдивчани Веселин Марешки провалят сделката. В началото на 2013 година легендарният нападател на Левски поема тима на Черно море.за това време.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...