Акценти
Начало / Култура / С 40 платна на Иван Кювлиев гостува сливенската галерия на ГХ”Илия Бешков”

С 40 платна на Иван Кювлиев гостува сливенската галерия на ГХ”Илия Бешков”

KЮВЛИЕВ_-_плакат (1)

40 платна от фонда и постоянната експозиция на ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен ще се разположат в експозиционната площ на ХГ „Илия Бешков” в Плевен. Изложбата ще бъде открита от Даниела Ненчева, директор на сливенската художествена галерия, информира Антония Караиванова, главен уредник на плевенската галерия.

Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 г. в Сливен. Той поставя началото на картинна галерия (тогава към читалище „Зора”) в родния си град с творби, завещани от първия сливенски художник Димитър Добрович. След смъртта му през 1910 майка му дарява негови творби, които дообогатяват колекцията в Сливен.

Кювлиев е предимно пленерен художник и един от първите маринисти в българското изкуство – рисува на открито не само природата около Сливен и родния Балкан, а и морски пейзажи, и по-специално Месемврия. Талантлив живописец, майстор на пейзажа, ерудиран и образован художник, защитник на академичните правила, но и новатор, той оставя незабравими портрети и пейзажи.

Палитрата му е характерна – сиво-зелените тонове, охрата, златото и тъмночервеното са емблематични за картините му. Пейзажите му са изразителни, пластични, изпълнени с въздух и лекота, и издават една импресионистична нагласа. Според критиката последните му „Месемврийски пейзажи“ – „Морето край Месемврия“ и „Кеят на Месемврия“, бележат един от върховете на българския импресионизъм.

Кювлиев е майстор на монументалните форми и е бил излаган на много обществени места. Изгубени са декоративните композиции от Сметната палата в Бургас, съхранена е само театралната завеса на читалище “Зора” в Сливен.

Впечатляващи са и портретите, които Кювлиев рисува – лица със силна индивидуалност и ярко психологическо излъчване.

Повечето от творбите на Йордан Кювлиев са притежание на Сливенската галерия и Националната художествена галерия.

Изложбата ще бъде открита на 13 ноември, сряда, от 17 часа.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...