Акценти
Начало / Икономика / Близо 25 км водопровод ще бъде подменен в село Малчика

Близо 25 км водопровод ще бъде подменен в село Малчика

Малчика-подмяна-водопровод

В село Малчика, община Левски започна изпълнението на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа”. Общата дължина на водопровода ,който ще бъде подменен е 25 278м., което е почти цялата водопреносна мрежа в селото, каза след първата копка зам.-кметът на Община Левски Радослав Йорданов. Стартът на проекта беше благословен от отец Ремо, съобщиха от пресцентъра на Община Левски.

Загубите на вода по сегашната остаряла водопреносна мрежа стигат до 70 – 80% , обясни кметът на селото Мирослав Кунев и  допълни, че подмяната на водопровода  ще осигури нормално водоподаване в Малчика.

Общата стойност на проекта,който ще се извършва на два етапа, по договори с ДФ”Земеделие”, е за над 5.5 милиона. Изпълнението на първия етап започна на 5 ноември и той включва реконструкция на два главни клона и няколко второстепенни, 43 сградни водни отклонения и 30 временни водопроводи по 200 м.Срокът за изпълнение на първия етап е 110 дни.Вторият етап  трябва да бъде изпълнен за 117 дни и той включва 354 сградни водни отклонения и 45 участъка по 200 м.- временни водопроводи по улици.

Техническият ръководител на проекта Алберт Александров каза, че намерението е двата етапа да се изпълняват паралелно и, ако времето позволява, да приключат за около 4 месеца. Включването на новите водопроводни клонове ще става поетапно, за да не спира водоподаването  на хората, освен в необходимото време за превключване на клоновете в новата водопроводна мрежа. Ще се правят сондажи, а не изкопи, за да бъде запазена максимално асфалтовата настилка, обясни още Александров.

Проектът проект „Реконструкция на водопроводната мрежа на село Малчика”се финансира по Програма за развитие на селските райони за периода 2007- 2013г., подкрепена  от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Малчика-водопровод-ремонт
Отец Рено благослови старта на проекта. Снимки: Община Левски

 

 

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...