Акценти
Начало / Икономика / С 10 на сто е намалял за година трудовият травматизъм в региона

С 10 на сто е намалял за година трудовият травматизъм в региона

През 2016 г. в област Плевен са станали 74 трудови злополуки. Те са с 10 процента по-малко в сравнение с предходната година, когато са регистрирани 83 произшествия на работното място. Тази статистика съобщи днес директорът на Инспекцията по труда в Плевен Борис Петков.  Поводът е днешният Световен ден за безопасност и здраве при работа, който се посвещава на загиналите при трудови злополуки. Статистиката показва, че през последните години не само намалява трудовият травматизъм в област Плевен, но и  трудовите злополуки със смъртен изход. През 2016 г. има само един такъв случай. За сравнение през 2015 г. са били пет.

Тази година тема на Световния ден за безопасност при работа е „Организиране и оптимизиране на събирането и ползването на данни по безопасност при работа”.  Идеята е, че събирането и правилното използване на тази информация ще доведе до по-добра превенция на трудовия травматизъм.

В Инспекцията по труда в Плевен вече работят по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа”, който има за цел именно събиране на информация от различни източници за условията на труд в конкретно предприятие чрез анкетни карти, обясни Борис Петков. В рамките на проекта ще бъде създаден специален софтуер, който да обработва получената информация и така да бъде изработена карта на рисковия потенциял на предприятията в региона. На база на това ще се определя и честотата на проверките от страна на трудовите инспектори. Важен аспект от проекта е, че представители на Инспекцията по труда, на принципа „От врата на врата”,  ще се срещат на място с работодатели, за да ги запознават с добри практики и с инструменти за оценка на риска в конкретното предприятие.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...