Акценти
Начало / Общество / С тържествена литургия и театрална постановка почитат паметта на Евгений Босилков в Белене

С тържествена литургия и театрална постановка почитат паметта на Евгений Босилков в Белене

С тържествена литургия и театрална постановка ще отбележат в Белене годишнината от рождението на  блажени Евгений Босилков. Това съобщи днес на брифинг отец Паоло Кортези от Културен център „Евгений Босилков“ в пресклуба на БТА.

Утре в Белене ще бъде отслужена тържествена света литургия от 11.00 часа. Тя ще бъде водена от монс. Петко Христов със свещениците от цялата епархия.

Отец Паоло Кортези обяви и датите за театралната постановка „Като агнета сред вълци“, която ще бъде изиграна от деца и младежи от град Белене. Тя ще бъде представен в градовете Белене, Русе, София и Велико Търново, като нейн режисьор е самият отец.

Евгений Босилков

Представленията започват на 18 ноември от 18.30 часа в град Русе на сцената на Възрожденско Читалище „Зора – 1866”.  Два дни по-късно – на 20 ноември, отново от 18.30 часа пиесата ще бъде изиграна в София в кино „Влайкова“. На 25 ноември от 17.30 часа представлението ще бъде играно отново в Белене ба сцената на НЧ „Христо Ботев – 1897“, а на 27 ноември  то ще бъде представено пред публиката във Велико Търново от 18:30 часа в Читалище „Искра – 1896“.

В постановката взимат участие 10 деца и младежи на възраст между 14 и 25 години, сподели отец Паоло Кортези. Той уточни, че пиесата не е насочена против нещо и не бива да се тълкува по такъв начин. Нейната идея е да се почетат жертвите мъченици и те да не бъдат забравени с течение на времето. Отец Паоло акцентира, че е крайно време да се осъзнае фактът, че блажени Евгений Босилков не е само католик, а е мъченик, който е страдал заради хората.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...