Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. д-р Добромир Димитров, „Млад медик“ за 2015г.: Хирургията е колективен спорт

Доц. д-р Добромир Димитров, „Млад медик“ за 2015г.: Хирургията е колективен спорт

Хирургията е колективен спорт, индивидуалните изяви в съвременната хирургия не вършат работа. Това сподели днес пред плевенските медии в пресклуба на БТА доц. д-р Добромир Димитров, който вчера стана един от тримата български лекари, носители на наградата „Млад медик“ за 2015 г..  Хирургът в МБАЛ „Света Марина-Плевен“ и преподавател в Медицински университет – Плевен обясни пред журналистите, че наградата е резултат от предоставените му възможности от неговите преподаватели и работодатели. „Аз останах в Плевен и продължих да се развивам тук заради тях. Много е важно да се дава шанс на младите”, допълни още доц. Димитров.

На срещата присъстваха и член-кореспондентът на БАН и медицински управител на МБАЛ „Света Марина“ – проф.д-р Григор Горчев, както и ректорът на Медицински университет – Плевен -проф. Славчо Томов

Св. Марина пресконференция

За конкурса доц. Димитров разказа, че се е изненадал от обективните критерии на журито. Акцент са били проблемите в медицината, а критериите са били свързани праяко с биографиите на участниците. Всяко едно житейско събитие, свързано с професионалното развитие на лекарите, е било оценявано по точкова система. В конкурсът са се включили около 50 млади лекари от цялата страна. В тази връзка доц. Димитров подчерта, че има и друг тясно свързан с Плевен лекар, който е сред тримата отличени. Д-р Драгомир Дарданов е възпитаник на Медицински университет – Плевен и също е един от отличените лекари. Именно затова може да се каже, че вчера беше един празник на Медицински университет – Плевен, а не на „Александровска”, както излезе в медиите.

„Трябва да има благоприятна среда за развитие на младите специалисти. Това, което се случи вчера, не е случайно. Нещата са стартирали много преди това”, заяви от своя страна проф. Славчо Томов. Той поясни тези свои думи с факта, че преди да стане ректор на Медицинския университет в Плевен, неговият предшественик проф. Горчев е работел интензивно в подкрепа на младите специалисти, които сега показват своите резултати. За това съществена роля имат различните кръжоци, конференции и възможностите за научно израстване. Опитваме се да възпитаваме чувството за принадлежност към общността, допълни още ректорът на Медицинския.

От своя страна проф. Григор Горчев също заяви, че трябва да се дава път на кадърните млади хора. Той сподели, че подобно нещо е нямало как да се случи преди 20 години и един лекар на 35 години като д-р Димитров да стане доцент на тази възраст.Не са редки и в момента случаите, в които на младите лекари се пречи да се развиват. За пример той посочи, че в МБАЛ „Света Марина” в момента се обучават девет специализанта, а желанието е болницата да се превърне в университетска, за да могат да се ползват ресурсите й. „Жалко е цялата тази база и модерна техника да не се използва за обучението на студентите, при условие, че в други лечебни заведения нямат подобна”, сподели още проф. Горчев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...