Начало / Здравеопазване / С театрална постановка в Плевен отбелязват деня на редките болести

С театрална постановка в Плевен отбелязват деня на редките болести

“Редки, но силни заедно” е мотото, под което тази година ще премине честването на Европейския ден на редките болести – 29 февруари. Освен информационна кампания, в няколко големи града в страната ще се играе и театралната постановка “Предградие” на американският драматург Ерик Богосян. Тя е подарена с благотворителна цел към хората, засегнати от редки болести в България.

В Плевен постановката е предвидена за 18 февруари от 14 часа в зала “Катя Попова”. Цената на билетите е 2 лв. “Символична е, защото напоследък „безплатно“ е антиреклама”, уточни Тодор Мангъров, председател на Асоциация Пулмонална хипертония. За хора с увреждания и техните придружители представлението е безплатно, а събраната сума ще отиде за благотворителност.

“Предградие” е написана преди 15 години и е автобиографична. “Животът на героите ми е сбор от истории, версии на моята също толкова объркана история”, пише авторът. Участват млади артисти от Театрално студио “Маска” – София. Постановката ще се играе и в София, Пловдив и Стара Загора.

В България инициативата се отбелязва за пета година. През 2011 год. в Плевен денят беше отбелязан с обучителен семинар за общопрактикуващи лекари на тема „Как да разпознаем и лекуваме някои редки заболявания“.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...